Delovi za automobile od drveta

0

Istraživanja su započeta sa namerom da se poveća korišćenje obnovljivih, prirodnih materijala za proizvodnju autodelova, a novi materjal će biti podvrgnut različitim testovima, na osnovu kojih će, u naredne dve godine, biti izrečen končan sud o njegovoj budućnosti.

 

Proces dobijanja novog jedinjenja je sličan tehnologiji koja se koristi u proizvodnji gumenih jedinjenja.

 

Za razliku od klasičnog drveta, jedinjenje sa plastikom sprečava apsorpciju vode, što produžava trajnost "tečnog drveta".

 

Činjenica da se novo jedinjenje može dobiti od svih vrsta drveta, uključujući i otpadno, čini ga ekološki veoma atraktivnim, smatraju u "Fordu".

 

Oni ukazuju da nova tehnologija značajno poboljšava zaptivne sposobnosti komponenata od drvenih vlakana, a istovremeno izoluje neprijante mirise, koji su prisutni kod svih delova od plastike ili gume.

 

Tako se novo jedinjenje bez dodatnog tretmana može koristiti u unutrašnjosti vozila, za sve vrste obloga.

 

U motorskom delu "tečno drvo" može da se koristi za proizvodnju postolja na kojem stoji akumulator. Prve analize pokazuju da je "tečno drvo" idelano za reciklažu, jer se može ponovo obraditi i do pet puta, a uticaj ugljen-dioksida na atmosferu je gotovo neutralan.

 

Do sada se čisto "tečno drvo" koristilo samo za visokokvalitetne ploče za oblaganje spoljnih površina u kućama ili izradu nekih delova nameštaja, ali samo u slučajevima kada proizvodni proces nije podrazumevao livenje u kalupima.

 

Glavni cilj "Fordovih" stručnjka je povećanje upotrebe novih, obnovljivih materijala u proizvodnji automobila i lakih komercijalnih vozila. Sada se više od 290 delova već proizvodi od materijala iz obnovljivih izvora, kao što su pamuk, drvo, lan, konpolja, vlakna od jute i prirodan kaučuk.

 

Projekat se radi u saradnji sa Univerzitetom u Padebornu, a finansira ga nemačka pokrajina Severna Rajna Vestfalija, sa 400.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here