Ðentiloni: EU je sprečila prazne regale u supermarketima

Z. M. - Vesti
1
pixabay.com

Evropski komesar za privredu Paolo Ðentiloni odbacio je kritike na račun EU usled koronavirus krize i poručuje da bi regali u spuermarketima bili prazni bez Unije.

– Bez odluka EU posle zatvaranja granica regali bi u našim supermarketima bili prazni – rekao je Ðentiloni bečkom dnevniku “Prese”.

Prema njegovim rečima, EU je nakon zatvaranja granica veoma brzo donela ispravne odluke. “Uveli smo ”zelene trake” na našim granicama za transport robe. Bez te odluke bi regali bili prazni“, kazao je nekadašnji italijanski premijer.

Ðentiloni smatra da kriza EU još nije prevaziđena.

– Ako ne budemo u stanju da savladamo političke izazove evropskog projekta, onda rizikujemo da izgubimo tržište. Nisam uveren da će zajedničko tržište sa svojim pravilima i snagom, koje je steklo u protekle oko dve decenije, preživeti ako nedostaje političke solidarnosti – upozorio je on povodom napora za obnovu u aktuelnoj krizi teško pogođenih članica.

Samit u prošli četvrtak, prema njegovim rečima, pokazao je da se postepeno približava svest o zajedničkom delovanju, što ga čini da bude optimista.

On je pozvao proevropske vlade, svih političkih porodica, da se ujedine protiv raznih populističkih glasova u pojedinim zemljama.

– Nacionalizam i populizam u ovoj krizi pokazuju svoje slabosti. Njihov recept je čisto nacionalistički – Italijani prvi! Francuzi prvo! Austrijanci prvo! To ne pomaže u savladavanju ove krize – poručio je Ðentiloni.

Založio se za iskorišćavanje obnove nakon krize za postavljanje smernica u pravcu zaštite od klimatskih promena.

– Ako želimo da našem društvu i ekonomijama dodamo ekološku, održiviju dimenziju, onda moramo to učiniti sada. Rekao bih ”sada ili nikada” – naglasio je evropski komesar.

Obnova mora doneti neke “izmene“ postojećih modela u pravcu više ekologije i održivosti, kao i snažnijeg socijalnog otpora, kazao je Ðentiloni,ukazavši da ne treba istovremeno potpuno okrenuti leđa globalizaciji i svetskoj trgovini.

Evropa, prema njegovim rečima, nema budućnost bez industrije, koja je otvorena za razmenu sa inostranstvom i slobodnom trgovinom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here