Desant na privatnike: Još 400 inspektora ulazi u firme

0

Kod neredovnih platiša kontrole češće
 

"Obveznici će se kontrolisati na osnovu analize rizika, i u tom pogledu se neće praviti razlika između malih, velikih i srednjih firmi, a paušalni obveznici takođe će biti obuhvaćeni kontrolom", navode u Ministarstvu finansija.

 

Međutim, ministarstvo nije dalo odgovor kako će tačno inspektori kontolisati firme i šta je sve pod lupom inspektora Poreske uprave.

 

"Šta će se precizno od dokumentacije tražiti zavisi od tipa delatnosti koju obveznik obavlja i od tipa kontrole koja će se vršiti na osnovu analize rizika", kažu nadležni.

 

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, u pitanju je dodatnih 400 ljudi koji su oslobođeni posla iz državne administracije, a koji će se u narednom periodu baviti terenskom kontrolom poreskih obveznika.

 

"Poreska uprava je do sada već imala preko 2.000 inspektora, a plan je da se u narednom periodu taj broj dodatno poveća", kažu u Ministarstvu finansija.

 

Na pitanje da li je tačno da će inspekcija ići u vizitu čak dva puta mesečno, odgovaraju da će se kontrola raditi "koliko god puta to bude potrebno".

 

"Kod obveznika koji imaju istoriju nepoštovanja propisa one će biti veoma učestale. Kazne su definisane zakonom i zavise od tipa učinjenog prekršaja, a uključuju novčane kazne, zaplenu i privremene mere zabrane obavljanja delatnosti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here