Youtube/RTS Merila vremena - Zvanični kanal
Diana Budisavljević

Diana Budisaljević je spasila srpsku decu i tako treba i da stoji na spomen ploči u Insbruku, zatražio je predstavnik Srpske pravoslavne omladine u Insbruku (SPOJI) Vladimir Vlajić povodom odluke gradskih vlasti o postavljanju spomen ploče, za šta su na insbruške vlasti apelovali ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

– Aktuelna saznanja su da je Diana spasila srpsku decu, i to treba tako i navesti. Ako grad Insbruk ima dokaze da je spasila i jevrejsku i drugu decu neka to navedu i treba onda da Diana bude pomenuta i na spomeniku u Jad Vassemu – podvukao je on.

Sećanje na velike ljude prošlosti je važna, ali često ne jednostavna stvar, a to, kako prenose tirolski mediji, pokazuje i činjenica da je trajalo mnogo godina da Diani Budisavljević, rođenoj Obekser, bude odana počast u rodnom Insbruku.

Na inicijativu antifašista i SPOJI je 2011. doneta odluka da joj grad Insbruk posthumno dodeli orden.

Međutim problem je što niko od njenih potomaka nije došao da ga preuzme.

Ove godine je gradski senat postigao dogovor da se na kući Obekser postavi spomen ploča.

Tekst koji bi se našao na ploči je sporan, jer je bilo planirano da na njoj piše o herojstvu Diane na prostoru bivše Jugoslsavije i opšte o spašavanju dece.

U međuvremenu Odbor za kulturu odobrio je, na inicijativu SPOJI, novi tekst: “Diana Obekser-Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata u tadašnoj NDH uz pomoć daljih aktivista spasila više od 100.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima”.

Uši Švarcl, zadužena za kulturu u gradu, ocenjuje da će taj tekst od Senata biti prihvaćen u junu.

– To je samo prvi korak, jer je mesto za tablu ograničeno i ne može se sve objasniti – poručila je ona.

Istakla je da sećanje nije nikada zaključeni proces, te je dodala da se ostaje pri nameri da jedno obdanište u Insbruku nosi njeno ime.

Autor romana “Dianina list” Vilhelm Kuehs podseća da je ona većinski srpsku decu spasavala i da bi trebalo napisati to tako.

– Hrvatski fašisti su izvršili genocid nad srpskim stanovništvom. Diana je ustala protiv toga – naglasio je on.

Povodom teksta na spomen ploči ove nedelje sastali su se u Beču episkop austrijsko-švajcarski Andrej i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, koji su uputili odvojena pisma članovima Senata grada Insbruka sa molbom da još jednom, pre donošenja konačne odluke, razmotre mogućnost da se u tekst navede reč “srpska deca”, jer to odgovara istorijskom i faktičnom stanju, to je angažovanu žene rođene Austrijanke, koja je spasavala srpsku decu.

Ambasador Rodić je, u svom pismu, ocenio da bi dopuna teksta odgovarala istorijskim činjenicama i na odgovarajući način predstavljao nezaboravno sećanje na Dianu Budisavljević i humanost koju je pokazala prema malim Srbima.

– Verujemo da ovaj predlog neće naići na vaše odbijanje, i on se oslanja na istorijske činjenice i ogroman ugled koji Diana Budisavljević ima na moju zemlju – naglasio je on.

Vladika Andrej je izrazio zabrinutost da bi aktuelni tekst mogao izazvati negodovanje kod Srba, a u najgorem slučaju imati i posledice po suživot svih ljudi u Austriji, posebno u Insbruku i Tirolu.

“Zbog toga vas molim, u dugu nekadašnje akcije spašavanja, da ponovo razmotrite tekst na spomen ploči i uzmete u obzir važne činjenice, a to je da je Diana Budisavljević spasila pretežno srpsku decu”, naveo je episkop.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here