Dijaspora čuva svoju istoriju

0

Nedavno je obeležena slava u pravoslavnom hramu Simona Prepodobnog Monaha u St. Galenu, a krst je osveštao episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je prvi put došao u St. Galen i na radost svih vernika, rezao slavski kolač.
– Naš narod koji živi u dijaspori nije zaboravio svoju istoriju. On duguje zahvalnost precima koji su nam dali ono čime se mi danas ponosimo – kazao je episkop Andrej i istakao da je obeležena hramovna slava posvećena velikom srpskom kralju Stefanu Prvovenčanom, bratu Svetoga Save, sinu Stefana Nemanje u prisustvu velikog broja naroda i sveštenstva. Čast mi je što sam kao novi episkop austrijsko-švajcarski osveštao časni krst kojeg smo podigli na krov hrama.
– Blagodarim od sveg srca što sam imao priliku, da vidim pobožnost, odanost, čestitost i gostoprimljivost našeg srpskog naroda koji živi ovde u St. Galenu i na ovakav dostojanstven način se seća svoje istorije i svojih slavnih predaka. Jer Sveti kralj Stefan Prvovenčani je pri kraju svog života ostavio carsku krunu i poživeo kao monah Simon u jednoj isposnici blizu manastira Studenica i to smo mi danas obeležili ovde u St. Galenu – kazao je vladika Andrej.
Posle Svete liturgije osveštan je slavski kolač i krst na krovu hrama. Slavu su uveličali grčki sveštenik otac Ignatije Papandelis i mešoviti hor Nemaca i

Novi kum
Domaćin hramovne slave je bila porodica Blagojević iz St. Galena, a za novog domaćina za sledeću godinu se prihvatila porodica Jevtić iz Šenisa.

Švajcaraca koji su pojali na Svetoj liturgiji.
Episkop Andrej se zahvalio u ime naše pravoslavne crkve, upravi Crkvene Opštine u St. Galenu na čelu sa ocem Ljubomirom i vernicima za sve što čine za našu crkvu i kako je rekao nije očekivao da će toliko puno naroda doći u ovaj hram. Takođe je rekao, Vozdviženje Svetoga krsta ne bi bilo moguće da nije bilo čestitih vernika.
Na kraju je prizivao blagoslov božiji za vernike, njihove porodice i domove i da budu uvek srećni i zdravi i da osećaju da su oni jedan važan deo našeg crkvenog života.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here