Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije i vladika Jovan

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u spomen-Hramu Svetog Save na Vračaru je uz sasluženje 22 episkopa služio svetu arhijerejsku liturgiju, tokom koje je hirotonisao visokodostojnog arhimandrita Jovana za episkopa humskog i vikara episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija. Svečanom činu prisustvovali su brojni sveštenici iz dijaspore, predstavnici drugih crkava, predstavnici Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama, rodbina i prijatelji.

– Iznad svega, istinski ispunjen sam radošću kao i sva braća arhijereji, čitav Sabor SPC i svi vernici, a naročito verni pravoslavni narod u Nemačkoj, gde je Sabor odredio arhijereja Jovana kao pomoćnog vikarnog episkopa da služi crkvi u spasenju naroda. Molite se za sve nas i da nam Gospod da nade i ljubavi – poručio je patrijarh Porfirije.

Novoizabrani episkop humski Jovan istakao je da se neizmerno raduje blagoslovu da je poslat na službu u Nemačku.

– U toj zemlji sam studirao, bio duhovnik i upoznao srce našeg naroda, ali i sve izazove pred kojima tamo stoji naša srpska pravoslavna zajednica – kazao je vladika Jovan.

Opširniji tekst o hirotonisanju arhimandrita Jovana za episkopa humskog možete pročitati u sutrašnjem izdanju “Vesti”, koje će se od ponedeljka 11. oktobra pojaviti i na kioscima širom Srbije.