Dijaspora za Srbe bolja od MMF-a, Evrope i sveta

0

Veruje u srpsku dijasporu: Ministar Srđan Srećković
 

"Veliki broj naših ljudi želi da učestvuje u političkom životu Srbije. Moj zadatak je da te njihove zahteve artikulišem i stavim na dnevni red javne debate u zemlji", izjavio je Srećković za sutrašnje "Večernje novosti".

 

Govoreći o dijaspori kao ekonomskom osloncu Srbije, Srećković je rekao da je, suprotno svim procenama ekonomskih analitičara, prošlogodišnji devizni priliv od doznaka dijaspore iznosio oko 5,5 milijardi dolara.

 

"To je fantastičan rast od oko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu i čini više od 14 odsto ukupnog društvenog proizvoda", istakao je ministar.

 

Srećković je ukazao da se pozitivni efekti tog deviznog priliva ogledaju u tome što su devize iz dijaspore u najvećoj meri uticale na makroekonomsku stabilnost i na stabilizovanje kursa dinara.

 

Osuda za Srebrnicu, ali i za zločine prema našem narodu

Govoreći o usvajanju odvojenih deklaracija o osudi zločina u Srebrenici i ostalih zločina na prostoru bivše SFRJ, Srećković je naglasio da će SPO glasati za svaki tekst kojim se osuđuje taj zločin i oko koga se dogovore proevropske snage.

"Srbija više ne sme da okreće glavu od zločina u Srebrenici. Ali, kao što nećemo i ne smemo da ćutimo o tom zločinu, jasno osuđujemo i sve zločine prema našem narodu, od Jasenovca do Bratunca", istakao je on.

Srećković je rekao da o svim terminološkim dilemama, pa i onoj da li da se u deklaraciji o Srebrenici upotrebi reč genocid, treba da odluče naši stručnjaci za međunarodno pravo, ali da je bitno da osuda zločina bude jasna i nedvosmislena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here