Rome na Kosovu truju olovom

0

Upozorava Evropsku uniju: Tomas Hamarberg
 

Nakon druge posete u razmaku od 10 meseci, stanje u kontaminiranim romskim kampovima Česmin Lug i Osterode, na severu Kosova, ostalo je isto, konstatovao je on.

"Činjenica da su ti kampovi bili naseljeni čitavu deceniju pravi je skandal. Međunarodna zajednica snosi deo odgovornosti za tu situaciju. Za oko 600 stanovnika potreban je nov, bezbedan smeštaj, kako bi kampovi mogli da se zatvore. Njima je svima hitno potrebna medicinska nega", naglasio je Hamarberg.

 

Prema njegovim rečima kontaminacija olovom ozbiljno ugrožava stanovnike, posebno decu. Hamarberg je izrazio i zabrinutost što više evropskih vlada sprovodi nasilni povratak izbeglica na Kosovo. U skladu sa statistikama UN, preko 2.500 ljudi je tokom 2009. godine vraćeno iz zemalja EU na Kosovo.

 

Neki od nasilno proteranih Roma su se vratili u kontaminirane kampove, ukazao je on, dodajući da su te izbeglice pretežno proterane iz Austrije, Nemačke, Švedske i Švajcarske.

 

"Pozivam evropske države da zaustave nasilni povratak sve dok Kosovo ne bude u stanju da obezbedi odgovarajuće uslove za život, medicinsku negu, obrazovanje, socijalne usluge i zapošljavanje. Jedan broj izbeglica je živeo u nekim zemljama mnogo godina i njihova deca su rođena tamo, govore tečno jezik zemlje domaćina i nemaju nikakvu vezu sa Kosovom. Rezultat je da mnoge izbeglice pokušavaju da se vrate što pre u zemlje u kojima su živele", naglasio je Tomas Hamarberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here