Pexels
Ilustracija

Iako su određene grickalice primamljive, to ne znači da su nužno zdrave.

Neke od njih mogu značajno uticati na naš metabolizam, ali i na naše celokupno zdravlje, što dovodi do problema kao što je insulinska rezistencija.

Ove „najgore grickalice“ često su pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.

Dijetetičar i nutricionista Krutika Nanavati ukazala je na dve takve grickalice.

Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da pločice od granole, voćne pločice i druge zašećerene energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo.

Ona takođe napominje da ove obrađene grickalice mogu da oštete metabolizam i izazovu insulinsku rezistenciju.

– Previše šećera može izazvati brze promene u nivou šećera u krvi. Ovo može dovesti do problema sa insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu da pogoršaju ove probleme – objasnila je dijetetičarka za „SheFinds“.

Krekeri

Prerađeni krekeri, koji mogu uključivati perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, obično sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti, prenosi Index.hr.

Nanavati upozorava da poput slatkih grickalica, krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica nedostaju vlakna i mogu izazvati skokove šećera u krvi.

Nanavati dodaje da konzumiranje prevelikih količina natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska i mogu da opterećuju metabolizam.

– Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenizovana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva i uticati na metabolizam – zaključila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here