Diplomate dočekali pogačom

0

Po ustaljenoj tradiciji u Oebsa, zemlja Srbija, kao nova predsedavajuća, priredila je u Muzeju primenjenih umetnosti u Beču, prijem za sve diplomate pri Oebsu.

Svaka zemlja na početku svog predsedavanja priređuje kulturni program kojim se predstavlja ostalim članicama.

Pozivu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i ambasadora Srbije pri Oebsu Vuka Žugića odazvali su se diplomatski predstavnici zemalja članica, osoblje Sekretarijata, ali i šefovi misija.
Goste su, na ulazu, u narodnoj nošnji i sa pogačom, po srpskom običaju, čekale članice KUD "Branko Radičević" iz Beča.

Značajan dan za Srbiju

Posao je, kako je rekao Dačić veoma težak jer je danas i za najobičnije saopštenje, što bi trebalo da bude lako, poput osude terorističkog akta u Francuskoj, potrebna saglasnost svih 57 država članica.
"Tako je svakoga dana i na tome je naša misija u Oebsu. To pokazuje koliko je važno da mi budemo na liniji sa najvažnijim akterima na međunarodnoj sceni", naglasio je Dačić i zaključio da je ovaj dan za međunarodni položaj Srbije veoma značajan.

Pozdravljajući goste šef srpske diplomatije i predsedavajući Oebsu Ivica Dačić je kazao da se ova organizacija oslanja na tri dimenzije, a da bi trebalo uvesti i četvrtu koja bi se ticala socijalnih veza, to jest sklapanja ličnih i međudržavnih prijateljstava.

Srbija se, na početku svog jednogodišnjeg predsedavanja, predstavila nastupom benda Ognjen i prijatelji.

Dačić je ocenio da je početak predsedavanja Oebsu veoma značajan za međunarodni položaj Srbije.

On je rekao da je za Srbiju svakako politički najvažnije to što je neuobičajeno veliki broj zemalja na prvoj sednici Stalnog saveta Oebsa govorio i ukazao poverenje Srbiji na početku predsedavanja i predstavljanja prioriteta.

"Imajući u vidu da se oko toga često vodila polemika i u našim medijima, na koji će način Srbija biti prihvaćena, to je najupečatljiviji utisak prvog dana da smo dobili pohvale i od svih zemalja Evropske unije, SAD, ali i svih država koje se nalaze u nekim konfliktima, a to znači da imaju poverenja", objasnio je Dačić.

On je, u izjavi na prijemu u Beču, dodao da je glavni naš moto povratak poverenja, jer bez toga ne možemo da uradimo mnogo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here