Diplomatija EU neusaglašena

0

Mihael Špindelger

 

"Za nas ne bi bilo prihvatljivo da se izbriše nemački", poručio je šef austrijske diplomatije, podsećajući da je Austrija sa deset zemalja podnela i predlog za osnivanje zajedničke diplomatske službe. Prema pisanju austrijskih medija, mnogi predlozi su uzeti u obzir.

 

"Još nije rešeno pitanje da li nove evropske ambasade treba da budu i mesto obraćanja građana EU koji su u problemu. Na tome ćemo dalje insistirati", poručio je Špindeleger.

 

Špindeleger je izrazio sumnju da bi odluka o evropskoj diplomatskoj službi mogla biti doneta u aprilu, kao što je planirano. Prema njegovim rečima, to zavisi od toga kada će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton završiti svoje konsultacije sa Evropskim parlamentom.

 

"Mi, ministri, bi bili spremni na donošenje odluke u aprlu", dodao je šef austrijske diplomatije, dodajući da bi pre leta bio realan rok.

 

Evropska diplomatska služba trebalo bi da raspolaže sa ukupno do 8.000 službenika, a u taj broj ubraja se i lokalna radna snaga i osoblje Evropske komisije u delegacijama. Broj diplomata EU biće između 1.000 i 2.000 i njih bi trebalo da postave država članice EU, Evropske komisije i sekretarijat Predsednika Saveta EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here