Direktno iz Amerike i Kanade do Beograda

0

Direktno iz Amerike i Kanade do Beograda: Er Srbija
 

– Te linije neće samo ojačati veze naše zemlje sa SAD i Kanadom i ponuditi našoj dijaspori bolje veze s otadžbinom. Sa otvaranjem novih linija će i putnici iz regiona imati bolju vezu sa Severnom Amerikom preko Beograda – rekao je Mali.

 

Potencijal Istočne Evrope

Nijedna zemlja regiona, a sa izuzetnom Poljske i Rusije, nema direktne letove prema SAD, a ni američke kompanije nisu našle interesa za to tržište u dovoljnoj meri da bi otvorili direktne linije. To su decenijama koristile evropske kompanije koje su privlačile putnike uglavnom čvorišta poput Frankfurta, Ciriha, Pariza, Londona ili Amsterdama.

Prvi avioni mogli bi da polete sa zimskim redom letenja 2015. godine, pošto Er Srbija prethodno dobije sve neophodne dozvole za letove i pošto se u flotu uvedu potrebni širokotrupni avioni.

Predsednik uprave Etihada Džejms Hogan, koji je ujedno i potpredsednik srpske aviokompanije ranije je najavio da bi Čikago mogao biti prva destinacija u Sjedinjenim Državama. Saobraćaj će se najverovatnije odvijati avionima tipa erbas A330, verovatno uzetim na lizing od Etihada. Podsetimo, Američke vazduhoplovne vlasti su u julu Srbiji vratile "kategoriju 1", odnosno dozvolu da se iz naše zemlje uspostavi direktan aviosaobraćaj prema SAD.

 

To, međutim, ne znači da će Er Srbija automatski dobiti saobraćajna prava, jer se dozvola izdaje državi, a ne konkretnom avioprevozniku. Konačnu odluku o tome da li će neka kompanija moći da poleti prema SAD izdaje američko Ministarstvo saobraćaja koje odlučuje pojedinačno, od slučaja do slučaja.

Pre svega, da bi Er Srbija poletela prema SAD i Kanadi ona mora da privuče dovoljan broj putnika da bi napunila avione. Istina, kompanija je zbog toga i formirala jaku regionalnu mrežu linija, te je čitav Balkan sad povezan s Beogradom koji je zamišljen kao regionalni čvor u koji će se putnici slivati, a potom odlaziti preko Atlantika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here