EPA

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je ovo epidemija nevakcinisanih, pošto je zaključeno da su preminuli pacijenti u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici uglavnom bili nevakcinisani.

– Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti – izjavio je on.

Naveo je da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njegovim kovid bolnicama, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanja situacije.

– U ovom momentu u danu za nama imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u prethodnom danu 63 prijema – istakao je Ašanin.

Naveo je da je karakteristika intezivne nege da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano.
Klinika za infektivne i tropske bolesti je, kako kaže, potpuno popunjena, traži se krevet više, a često se dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova spremni na sve moguće scenarije.

– Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem – dodaje Ašanin.

Napominje da je ovo epidemija nevakcinisanih, uz podsećanje da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da trenutno imaju 98 pacijenta.

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite, kao i da oni uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime