MN PRESS/foto: Nebojša Paraušić

Kevin Panter je u prvom susretu protiv Real Madrida pružio najbolju partiju ove sezone. Ubacio je 26 poena, a o potezu kojim je stavio tačku na meč bruji cela košarkaška Evropa.

Kraljevski klub je imao vođstvo 87:86, a onda je on stupio na scenu. U maniru najvećih asova uzeo je loptu, otplesao sa njom 15-ak sekundi, a onda odapeo “trojku” preko Jabuselea. Bio je to hitac koji ga je lansirao u crno-belu košarkašku besmrtnost, tamo gde su ga čekali Saša Đorđević i Dušan Kecman.

Publika u Srbiji upoznala je Pantera u dresu Crvene zvezde, u sezoni koju je prekinula korona. Amerikanac je stigao na Mali Kalemegdan na “rehablitaciju” posle neuspešne epizode u Olimpijakosu. Vižljastom beku nije mnogo vremena bilo potrebno da pokaže klasu. Čim je došao preuzeo je uzde ekipe, pokazavši da je pirejski neuspeh bio samo jedna loša epizoda, koja ga nije izbacila iz koloseka. Zajedno sa Lorencom Braunom i Bilijem Beronom činio je “beton” bekovsku liniju crveno-belih, jednu od najjačih u istoriji kluba. Ko zna kako bi se ta sezona završila i dokle bi Zvezda stigla da je nije preduhitrio nesrećni virus.

Dobre partije u Zvezdi podigle su mu cenu na košarkaškoj pijaci. Javio se čuveni trener Etore Mesina, pa je usledila selidba u Milano. U gradu mode Panter je nastavio tamo gde je stao na Malom Kalemegdanu. Odigrao je odličnu sezonu i zajedno sa Zekom Ledejom predvodio tim do evroligaškog fajnal-fora, gde je Barselona bila prejaka, iako je Panter bio najbolji strelac (23 poena). Očekivalo se da će Kevin nastaviti karijeru u Milanu, ili možda u nekom još većem klubu, ali onda se desio taj 2. jul 2021. Kada je u kasnim večernjim satima Partizan na svojim društvenim mrežama objavio da je potpisao Pantera, među pristalicama crno-belih zavladala je neverica. Ali, bila je istina – samo nekoliko dana posle trenera Željka Obradovića u Humsku je sletelo najveće inostrano pojačanje ikada. Kada su ga svi u čudu pitali zašto su se odlučio za tako neobičan potez (Partizan je tada igrao “samo” Evrokup), Panter je imao jasan odgovor – “Želim da radim sa najvećim evropskim stručnjakom i – napredujem”. Nije to bio nelogičan izbor, sa tako posebnim košarkašima samo najveći treneri mogu da rade. U skladu sa svojim prezimenom i karakterom, Panter pripada porodici divljih mačaka, a znamo kakve su mačke. Ni nalik poslušnim zlatnim retriverima i labradorima sa kojima je lako… Ali, ukrotiti divlju mačku – to mogu samo pravi “dreseri” poput Žoca. Panter je danas jedan sasvim drugi košarkaš. Uvek je bio opaki strelac, koji svakoga može da zatrpa, ali u saradnji sa Željkom dodao je i neke nove dimenzije svojoj igri. Postao je izuzetan i fokusiran defanzivac, a sve bolje vidi teren kada je pod pritiskom odbrane. Svi su oduševljeni njegovom pobedničkom “trojkom” protiv Reala, ali “ispod radara” je prošao podatak da je na tom meču Panter imao šest uspešnih dodavanja. Sa tako obogaćenim košarkaškim repertoarom nema dileme koja bi mogla da bude njegova sledeća stanica – NBA.

Još dok je bio član Crvene zvezde, Panter je postao srpski državljanin. U moru Amerikanaca koji su se dokopali srpskog pasoša nema dileme koji je najbolji. Za razliku od selektorke košarkašica Marine Maljković koja je razbila tabu igranja Amerikanki za Srbiju, “orlovi” su i dalje “zabranjena zona” za strance. Ko zna, posle ovih Panterovih partija možda taj otpor splasne. Divlja mačka iz Bronksa je spremna kao zapeta puška, za njega bi to bila još jedna velika prilika za dokazivanje klase.