Lična arhiva
Odahnula: Sanja Bartok sa ćerkom Sofijom

Nedavno smo zabeležili da je u domu majke Sanje Bartok (34) i njenog nevenčanog supruga iz Gudurice kraj Vršca vladao veliki nemir budući da ih je njihov sinčić kome se “kočila” jedna strana lica i zamagljivao vid morao hitno na pregled kod neurologa za šta nisu imali novca. Ipak, zahvaljujući novčanoj pomoći plemenitog M. V. iz Sidneja i anonimne donatorke, takođe iz Australije, mališan je otišao kod lekara i obavio sve neophodne analize i preglede. Srećom, neurolog je ustanovio da je David zadobio paralizu lica od promaje. Pored ovih vesti, zbog kojih je svima pao kamen sa srca, Sanja je podelila s našim novinarima i vesti o pomoći koja im je stigla u međuvremenu.

– Davidu su prepisani lekovi i fizikalna terapija koju smo već započeli i vodimo ga svaki dan u državnu bolnicu. Na privatnom pregledu, doktor nam je rekao da je paralizu dobio od promaje (po svemu sudeći u školi) i da nije ništa strašno, da će biti dobro, ali moramo da budemo istrajni u lečenju i terapijama. U međuvremenu, stiglo nam je 10 evra i 20 franaka od plemenitog bračnog para Jelisavke i Milića Vučkovića iz Bilaha, zajedno s toplim pismom, ali i još 100 evra od divnog Jovana Živanovića iz Manhajma koji nas ne zaboravlja – rekla je u dahu mlada mama Sanja i dodala:

– Od srca se zahvaljujem svim ovim divnim ljudima koji su nam pružili svoju prijateljsku ruku. Želim im dobro zdravlje i svaku blagodat od Boga što su nam pružili iskrenu pomoć i podršku. Zahvaljujući njima, David će biti dobro i zato našoj zahvalnosti svima koji su imali razumevanja za našu nedaću nema kraja.

Podsećanja radi, porodica Bartok našla se u nevolji pošto nisu imali dovoljno sredstava da plate sinu privatni lekarski pregled kod neurologa jer bi na pregled u bolnicu mališan morao da čeka red i do mesec dana, a bilo je hitno da se otkrije uzrok Davidovih zdravstvenih problema i reaguje na vreme.

– Kao što sam već pomenula, sva naša primanja idu na kuću i za komunalije, a to što nam ostane je za školu i decu. Pošto je nedavno naša najmlađa ćerka Sofija imala bronhitis, svaki dan je primala injekcije u gradu i mnogo para smo potrošili na taksi i lekove. Starijoj Milani su hitno trebale naočare, a sve su to ozbiljni troškovi za naša i više nego skromna primanja. Iskreno, samo da su mi deca zdrava, ništa mi ne treba – ističe Sanja.

Zahvalna je svim dobrim ljudima koji su bili uz njenu porodicu kada im je bilo najteže i što nastavljaju da im povremeno pomažu. Posebno imajući u vidu da u kući gde ima mnogo dece uvek nešto fali.

– Pored škole i ustaljenog životnog ritma u koji smo sada uključili i svakodnevne Davidove terapije, sve je kod nas isto. Ostala deca su, Bogu hvala, dobro, idu u školu, druže se, paze jedni na druge i pomažu kod domaćih zadataka. Gledajući život sa te strane, mi smo zaista bogati i ponosni roditelji. Najveći problem kod nas u selu jeste i dalje taj što je teško naći posao, a zemlju za obrađivanje nemamo. Ipak, nadamo se da će se nešto u nekom trenutku pojaviti i da mi zaista nećemo više nikada morati da zavapimo za pomoć već da ćemo i sami biti u prilici da nekome pomognemo – iskreno će Sanja Bartok.

Obavio sve preglede: David Bartok

Često zafali

– Bilo bi mnogo lakše i lepše kada bi suprug imao stalno zaposlenje i sigurna primanja, ali za sada situacija je takva kakva jeste. Važno je da ne gladujemo i da nekako uspevamo da platimo račune. Dok on pokušava da zaradi, ja brinem o deci. Ispraćam ih u školu, vrtić, a najmlađi ostaju sa mnom. Nije nam lako s malim primanjima jer nam se često desi da negde zafali, baš kao sada s Davidom. Kao neki začarani krug nevolja koji nas stalno prati. Jedini koji su uvek imali razumevanja za to bili su vaši humani čitaoci i zdušno su nam pomagali. Da njih nije bilo ne znam šta bi bilo danas s nama. Ne bismo imali ni sopstveni krov nad glavom i zato našoj zahvalnosti svima njima nema kraja – poručila je Sanja.

Izveštaj lekara specijaliste

Kako pomoći?

Poštovani čitaoci, ko može i želi da pomogne Sanji i malo olakša tešku svakodnevicu može stupiti s njom u kontakt na adresu: Gradnikova 21, 26335 Gudurica, Vršac ili putem telefona na broj: +381 64 543 31 27. Donaciju iz Srbije je moguće uplatiti na Sanjin račun, otvoren u Erste banci: 340-32025517-36, a iz inostranstva na devizni račun IBAN: RS35340000003202551736, SWIFT: GIBARS22. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.