EPA/ETIENNE LAURENT

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić najavio je danas da će prvi polovni francuski borbeni avioni biti isporučeni u narednoj godini.

Međutim, tokom prelaznog perioda sa MIG-ova na Rafale hrvatsko nebo će biti čuvano u saradnji sa partnerskim zemljama – Italijom i Mađarskom.

– Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi Rafali i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da poslednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine – rekao je Banožić.

Naveo je da se piloti i tehničari obučavaju u vazduhoplovnim bazama u Francuskoj.

– Na taj način do 90 ljudi ćemo izgraditi – dodao je Banožić.

Rekao je da će, s obzirom na prelaz s MiG-ova na Rafale i činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, “jedan kratki period” hrvatsko nebo biti pokriveno u saradnji s partnerskim zemljama.

– U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u saradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovde najbliže. I naravno da se to događa sve u saradnji sa komandantom na nivou NATO i na taj način upoznati smo svi šta radimo kao NATO članica, odnosno, hrvatsko nebo biće pokriveno – naveo je Banožić gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A, sada vlada”.

Reč je, kazao je, o stanju pripravnosti koje Hrvatska u ovom trenutku ne košta ništa. Kako prenosi zagrebačka N1 tv., Banožić nije želeo da precizira koliko će tačno trajati taj period.

4 COMMENTS

  1. Ha! A mi smo sipali kerozina, i letimo našim MIG-ovima već nekoliko dana. Gledao sam ih juče nad mojom kućom, a i danas. Mogu kao bivši pripadnik JNA u jedinicama PVO, da priznam da izgledaju moćno i impresivno! Nekako mi je toplo oko srca! Lepo ih je posmatrati!

  2. Nemoj se mnogo radovati jer to mozada i nije kraj Plana.RAZMISLI sa bi jos moglo biti U planu,ali nema vezeze vazno da ide po planu nemam nista protiv ako to tebi odgovara i meni ce.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here