Đaci se tukli zbog velike Albanije

0

Fudbal u senci nasilja
 

Slavlje je sutradan kulminiralo i u fizičke obračune u Ulcinju, a naročito u Tuzima gde je u Gimnaziji "25. maj" došlo do opšte tuče učenika, s jedne strane albanske a sa druge crnogorske i srpske nacionalnosti. Kavgu su započeli učenici albanske nacionalnosti, koji su u školu došli sa majicama sa crnim dvoglavim orlom i drugim albanskim nacionalnim obeležjima.

 

Nisu smislili sami

Ovo je mnogo veća i opasnija provokacija od one koju bi mogli smisliti i realizovati u Vladi Albanije, jer iza svega očigledno stoje neki snažniji centri moći, smatra Jovan Vučurović iz Nove srpske demokratije.

– Da situacija bude još opasnija, ova demonstracija bezobrazluka koju smo videli na stadionu Partizana, koordinirano je pozdravljena u svim mestima koja su predstavljena kao delovi takozvane velike Albanije.

Pred školom se, pored jakih policijskih snaga, ubrzo okupio i veći broj roditelja, ali umesto da smiruju strasti sinova tuču su nastavili i njihovi očevi, pa je sukob smiren i red zaveden tek kad je policiji stiglo znatno pojačanje i specijalci. Epilog sukoba je za sada šest lakše povređenih učenika kojima je ukazana lekarska pomoć u podgoričkoj bolnici, a da li će i ko sve i odgovarati za sve ono što je sukobu prethodilo, ostaje da se vidi.

 

Opozicione političke partije su jednodušne u osudi incidenata, a potpredsednik parlamenta, inače jedan od lidera Demokratskog fronta, profesor dr Branko Radulović je zatražio hitnu i efikasnu intervenciju nadležnih organa i oštro kažnjavanje, prvenstveno organizatora slavlja u Plavu, Tuzima i Ulcinju posle skandala i svega što se u utorak uveče desilo u Beogradu.

 

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, međutim, nisu pokazali preveliku zabrinutost zbog svega što se desilo u Crnoj Gori posle prekida utakmice Srbija – Albanija, jer smatraju da je sve to uobičajena navijačka euforija "oko koje ne treba dizati tenzije…"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here