K. Marković
Svečano: Obred lomljenja slavskog kolača

Tradicionalnom priredbom đaci srpske škole “Vuk Stefanović Karadžić” pri crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou obeležili su u nedelju školsku slavu Svetog Savu.

Prethodno su zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima đaci srpske škole prisustvovali Svetoj liturgiji koju je služio starešina hrama, prota Aleksandar Savić, uz sasluženje sveštenika Dejana Miloševića, koji su takođe obavili i obred lomljena slavskog kolača.

Direktorka škole Nada Miljanić pozdravila je goste i podsetila na život Svetog Save, upoznavši prisutne i sa planovima za ovu školsku godinu, koja je počela pre dve nedelje.

– Važno je da živimo po predanju Svetog Save i da učechi i radeći, svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas, a najviše za našu decu. Učenje o svetosavlju je učenje za budućnost i nema boljeg mesta za to do ovog u našoj školi, u okviru crkvene zajednice, na ovom parčetu srpske zemlje na ovom dalekom kontinentu – rekla je između ostalog direktorka škole gospođa Nada Miljanić i podsetila na opasnost od gubitka nacionalnog identiteta u dijaspori.

– S ponosom mogu da kažem da smo mi, tokom svih ovih godina, u našoj školi sabirali, okupljali i borili se noseći se jednom divnom idejom da sačuvamo srpske korene, učeći decu srpskom jeziku i pismu, upoznavajući ih sa srpskom istorijom, razvijajući kod njih osećaj identiteta i pripadnosti srpskom narodu, učeći ih da vole svoje i da poštuju druge narode i dobre ljude – istakla je direktorka škole.

U prigodnom programu Marko i Luka Ristić recitovali su stihove o Svetom Savi, Nikola Savić je recitovao pesmu Svetom Savi od vladike Nikolaja. Vasilije Anđelić i Andrej Maričić govorili su tekst Svetolika Milosavljevića “Rastko”. Prigodne stihove o Svetom Savi recitovali su i Nikola Anđelić, Momčilo Tešić, Nađa Golubović, Nikola Savić i Marko Ristić.

Negovanje korena: Obraćanje direktorke Nade Miljanić

Domaćini

Domaćini ovogodišnje slave bili su učenici Srđan, Filip i Jovana Kulanin sa njihovim roditeljima, dok će naredne godine domaćin slave biti Oliver Simić sa porodicom.

“Šumadija” ide u Adelajd

Narednog vikenda članovi folklorne grupe “Šumadija” iz Kizboroa najavili su putovanje u Južnu Australiju gde će, pored nekoliko gostujućih folklornih grupa, uzeti učešće na folklornom festivalu koji organizuje grupa “Oplenac” iz Adelajda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here