Đinđić umesto Lenjina

0

– Ovakva ideja postojala je još 2001. godine. Sada smo dali nalog nadležnim službama da shodno zakonskim propisima utvrde sve korake koje moramo da preduzmemo pre preimenovanja.

 

Planiramo da u sastav komisije za promenu naziva uđu ne samo parlamentarne, već i stranke iz opozicije – rekao je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

 

Komisija sporo radi

U Požarevcu je 2000. godine formirana komisija koja je trebalo pojedinim centralnim ulicama da vrati nazive od pre Drugog svetskog rata. Prema njenim predlozima koji do danas nisu realizovani, Trgu oslobođenja trebalo je promeniti ime u Kraljev trg, Draže Markovića u Kralja Milana, Dr Voje Dulića u Cara Dušana.

Na teritoriji grada Požarevca postoji 11 mesnih zajednica sa 457 ulica.

 

Među njima najviše je ulica koje nose nazive po poznatim književnicima, stranim i domaćim, među kojima su: Tolstoj, Dostojevski, Hemingvej, Šekspir, Igo, Jesenjin, Lorka, Andrić, Crnjanski, Kiš, Šantić, Prešern, Cankar, Nušić, Desanka Maksimović, Isidora Sekulić…

 

Po brojnosti, odmah su ulice nazvane po omiljenim ličnostima iz srpske istorije, kao što su: Marko Kraljević, Hajduk Veljko, car Dušan, starac Vujadin, Filip Višnjić, Miloš Obrenović, Karađorđe, vojvoda Putnik, major Dragutin Gavrilović, dr Arčibald Rajs, ali i Banović Strahinja.

 

Najmanje su zastupljni naučnici i slikari, kao što su: Tesla, Pupin, Paster, Marija Kiri, Pavle Savić, Milena Pavlović-Barili i Nadežda Petrović.

 

Očekuje se da se ovim ulicama neće menjati imena. To će biti učinjeno samo ulicama koje se zovu po imenima gradova – kaže Milosavljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here