Đule Van Gog: Rokenrol diše punim plućima!

0

Neumorni borac: Zvonimir Đukić Đule

Nedavno je Van Gog svirao na Gitarijadi u Zaječaru, čeka ih Bir fest i mnogo toga do kraja godine.
Da li je Gitarijada dokaz ima nade za srpski rokenrol?
– Fascinantan broj posetilaca, energija i atmosfera koju smo međusobno doveli do usijanja meni i te kako daje ne samo nadu, već i duboku veru da rokenrol ima kapacitet za disanje punim plućima. Festivali u Srbiji koji promovišu kvalitetnu muziku su izuzetno posećeni, što sasvim dovoljno govori o tome da rok kultura ne pristaje na opelo koje bi raznorazne degradirane društvene struje i antikulture da mu opevaju – kaže Zvonimir Đukić Đule.

Koliko je važno očuvanje jednog ovakvog festivala, s obzirom da je bio pred gašenjem?
– Sama činjenica da je Gitarijada u Zaječaru kultna manifestacija koja postoji 48 godina, nastala u vreme zemlje koja je brinula o kulturnoj politici koja će se voditi u državi, o onome čime će hraniti mlade naraštaje kada je u pitanju kulturni proizvod, govori o značaju očuvanja ovakvog festivala.

Lepi utisci iz Hrvatske

Nastupali ste u Hrvatskoj, kakvi su utisci?
– Prihvatili su nas isto kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, dakle više nego sjajno. Iznenađeni smo sa koliko radosti reaguju na svaku odsviranu pesmu, s obzirom na činjenicu da medijski nismo baš adekvatno zastupljeni u Hrvatskoj.

Turbo folk i drugi pravci, nažalost, napravili su pravu kataklizmu u muzici i šire. Koliko je rokenrol moćan u okršaju sa tim umetničkim avetima?
– Ne bih pomenute pravce nazivao ni umetničkim, a ni avetima, pre bi ih nazvao društvenim korovom. Generalno, turbo folk i drugi pravci nisu u potpunosti odgovorni za kulturološku kataklizmu, jer su i oni sami produkt moralno posrnulog vremena. Rokenrol je i te kako moćan, ali on pažljivo bira s kim će da se dodiruje, rukuje ili hvata u koštac.


Koliko je danas teško boriti se za opstanak muzike kojom se bavite?

– Danas je generalno teško opstati, a kamo li boriti se za opstanak onoga što voliš, ali ko te pita o težini kad te vuče instinkt i želja da stvaraš uprkos svemu? Guraš dalje i ne razmišljaš o težini koju vučeš na ramenima, a vremenom i ona olakša i sraste s tobom.

Knjiga o bendu Van Gog

Da li je knjiga "Tragovi prošlosti" istovremeno i pogled u budućnost?
– Knjiga "Tragovi prošlosti" predstavlja naš naklon jednom zdravom vremenu iz koga smo kao klinci krenuli, sanjajući san o muzici, bez ikakvih kalkulacija i očekivanja da će nam se on ikada i ostvariti i prohodati. U knjizi se nalazi i veliki broj zanimljivih, do sada neobjavljenih fotografija benda. Ponosni smo na činjenicu da je knjiga "Tragovi prošlosti" prva knjiga takvog tipa na ovim prostorima, urađena zaista po svetskom standardu -fanovskog kolekcionarskog formata.

 

Da li se radujete Bir festu i po čemu se ova manifestacija razlikuje od drugih?
– Bir fest je pokazatelj kako uz spoj kvalitetnih rok koncerata, društvene odgovornosti i timskog rada festival može postati najposećenija muzička manifestacija u zemlji. Prošle godine nismo svirali, a ove godine Van Gog zatvara festival. Došli smo na ideju da na Bir festu snimimo spot za pesmu "Skačem skači" sa novog albuma. Osmislili smo da fanovi i svi iz publike imaju mogućnost da budu reditelji spota, tj. svako neka svojim telefonom snimi nastup benda, ekipu sa kojom je došao, skakanje, poljupce, zagrljaje, prskanje pivom, šta god poželi, i neka taj snimak pošalje na naš send space, za koji će link biti postavljen kako na našem oficijelnom Fejsbuk profilu, tako i na Fejsbuk profilu Bir festa. Svi snimci će naći svoje mesto u spotu, tri najoriginalnija Van Gog Produkcija će nagraditi poklon knjigom "Tragovi prošlosti", Van Gog majicom i CD-om. U to ime, živeli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here