Đurđevdan veseliji uz Nišlije

0

Hladna prolećna kiša u nedelju ujutro bila je uporna, ali ni Srbi raspoloženi za slavlje Đurđevdana nisu popustili. Na pecani iza hrama vatra se pušila od ranog jutra, a roštilj majstori Mirko Urukalo, Nedeljko Jelisić i Slavko Despotović budno su pratili okretanje ražnjeva sa prasićima i janjcima. Pet u jednoj turi. I tako celo pre podne. Narod je pristizao po grupama iako tmurno nebo nije obećavalo ništa dobro.
– Seo sam u auto i sa suprugom došao bez obzira na kišu – kaže Ljubiša Ćirić iz Braunšvajga, a iz toga grada stigli su i njihovi kumovi Staniša i Ljubinka Stanojlović.
Posle liturgije koju je sveštenik Pejić pred prepunom bogomoljom završio pred podne, stolovi u gornjoj sali su bili popunjeni, a donja sala vrvila je kao košnica. Prve su došle devojčice folklorne grupe Srbija, a zatim i devojke Mladosti iz Hamburga. Kažu da su momci morali na fudbal. Orkestar ansambla "Teodora" iz Niša na pozornici je već zauzeo poziciju, a nestrpljivi mladi zaigrali su i pre početka najave programa.
Milan Cvetojević i njegova supruga, Nemica Elka iz obližnjeg Barzinghauzena za stolom na kraju sale cupkaju i pevuše s ćerkom Tanjom i zetom Markom. Jedino nema petogodišnje unuke Jelene. Jelena se progurala do pozornice i zasela s vršnjacima da bolje vidi i čuje.
Kratak predah usledio je tek da otac Milan pozdravi goste, a posle izlaska "Teodorinih" profesionalaca, pod je počeo da se uvija, a proradile su i kamere i blicevi brojnih fotoaparata.
Potom su i kršne i naočite devojke iz Hamburga lepo igrale i još lepše pevale, a devojke domaćeg ansambla Srbija, iako su neke zbog nedostatka dečaka obukle mušku nošnju nisu zaostajale iza svojih starijih kolega iz Niša i Hamburga.
Vreme je brzo prolazilo, a Mirko Popović koji je u kuhinji sekao meso plašeći se da veselje ne prođe bez njega, za čas je ostavio nož i tanjire i u kolo uleteo sa svojom masnom keceljom. Vaso Beklavac, bivši pevač i bubnjar, svoj omiljeni specijalitet, pečene svinjske nogice ponesen muzikom i igrom sat vremena nije ni pogledao. Veteran Žarko Petrović, spustio štap, sedi i uživa.
 

Došli i naši Afrikanci
Mara i Miodrag Jovanović već duže od 20 godina žive u Keniji, a svake godine dolaze u Evropu. "Vesti" su o njima već pisale, a za naše čitaoce obećali su još jednu priču o životu u svojoj novoj domovini. Jovanovići u Hanoveru obiđu decu, u Petrovom Selu na Ozrenu Marininu, a na Ubu Miodragovu rodbinu.
– U Keniju smo otišli iz Hanovera, a Đurđevdan u ovom gradu nam je ostao u lepom sećanju. Kad god dolazimo u Evropu trudimo se da to bude u vreme proslave Đurđevdana – kažu naši Afrikanci.

 

Sunce posle kiše
Sve je ovog dana bilo podređeno muzici i igri ili kako bi to Arsen Dedić rekao "sve bilo je muzika".
– Tako i treba, tako se i mora, jer uz ovakve muzičare kao što su gosti iz Niša, Hamburga i naši iz Hanovera drugačije i ne može da bude. I na kraju krajeva Đurđevdan se slavi jednom godišnje – zaključuje Ljubiša Ćirić, Šapčanin iz Braunsvajga, koji u svoj 80 kilometara udaljeni grad neće morati da se vraća po kiši, jer se posle podne pokazalo i sunce.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here