Dnevnica u Nemačkoj kao srpska plata

0

Radio i zaradio: Veljko Vasiljević
 

– Dobrivoje je otišao kao fudbaler Radničkog iz Svilajnca. Ali, pošto je imao porodicu, fudbalom se malo bavio. I mene je zaposlio u fabrici sokova u kojoj je on radio. Pošto bi mi u fabrici za proizvodnju vijaka plata bila 80 evra, a u ovoj nemačkoj fabrici sam to zaradio za dan, nisam hteo da se vratim u Svilajnac. Zašto bih radio čitav mesec kada taj novac mogu da zaradim za jedan dan – priča Veljko za "Vesti".

On se naredne godine vratio u Crkvenac, oženio se Gordanom, i sa njom otišao u Nemačku. Odmah je dobio papire. Tri godine je radio kao vozač u fabrici sokova, a onda se zaposlio u poznatoj fabrici medicinske opreme Karlbajš u kojoj je radio u proizvodnji. Posle 34 godine njegova firma je otišla u stečaj, a Veljko u zasluženu penziju. Njegova supruga Gordana najpre se bavila elektronikom, a sada radi u fabrici bombona u kojoj čeka invalidsku penziju. Iako će oboje biti penzioneri, Veljko kaže da ne planiraju da potpuno napuste Nemačku, već će zadržati stan i boraviti i u Svilajncu i u Nemačkoj. Naročito zbog toga što želi da se leči u Nemačkoj.

 

Rodbina ostala

Veljkov i Gordanin sin Goran, koji vozi autobus za jednu firmu, sa suprugom Sandrom živi u Nemačkoj, a drugi sin Boban ostao je u Svilajncu gde živi sa suprugom Suzanom i sinovima Milošem i Markom.
Mirjana i Dobrivoje vratili su se u Crkvenac. Njihovi blizanci Dragan i Dragana ostali su u Nemačkoj, a sin Vladan sa porodicom živi u Svilajncu. Dragan, koji radi u Mercedesu, u Šondorfu živi sa suprugom Sonjom, koja radi u formi Bauhnet, i sinom Filipom. Dragana živi u Baknangu nedaleko od Šondorfa sa sinovima Danijelom i Lazarom.

 

Veljko u svom vinogradu
 

– U Nemačkoj sam proveo mladost. Ovo što sam izgradio i kupio nikada ne bih mogao da sam radio u Srbiji. Napravio sam tri kuće, vikendicu, a supruzi sam nedavno za rođendan kupio stan u Svilajncu, koji trenutno renoviram. Nikada se nisam pokajao što sam otišao, jer sam znao da u Srbiji može da se zaradi samo ako se neko bavi prljavim poslom. Ja to nikada nisam hteo – dodaje Veljko.

On je bio aktivan i u društvenom životu. Bio je predsednik kluba "Jugoslavija", koji je imao 1.000 članova. Prvi je u regionu doveo estradne zvezde poput Radiše Uroševića, Snežane Đurišić, Zorice Brunclik, Brene i drugih. 

 

Aktivan i u zavičaju

Veljko ne može da sedi skrštenih ruku, pa je u zavičaju napravio vikendicu pokraj koje je na 50 ari zasadio vinograd. Godišnje nabere oko četiri tone grožđa. Veću količinu proda, ali napravi i vino. Ove godine je proizveo 700 litara vina.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here