Banka Poštanska štedionica a.d.
Prepoznali interes sunarodnika: Aleksandar Čortan

Građani Srbije u dijaspori ubuduće će moći znatno lakše i brže da dođu do sopstvene nekretnine u Srbiji i to uz pomoć kredita koji im je omogućila Banka Poštanska štedionica.

Ovaj potez banke, rezultat je uspešne saradnje sa programom Tačka povratka, a Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica, objašnjava za “Vesti” da su Banka i Tačka povratka, zahvaljujući dobroj umreženosti sa dijasporom, organizovale istraživanje o zainteresovanosti za kupovinu nepokretnosti u Srbiji. Pokazalo se da među rasejanjem vlada ogromno interesovanje.

– Dodatni impuls većem interesovanju je dala i građevinska industrija Srbije koja poslednjih pet godina beleži ekspanziju ne samo u broju novoizgrađenih objekata, već i po atraktivnosti lokacija i dodatnom kvalitetu objekata, prepoznatom kako među domaćim kupcima tako i kod naših sunarodnika na radu u inostranstvu – istakao je Čortan.

Pravo na kredit mogu ostvariti svi koji žive u inostranstvu sa prijavom boravka od minimum 12 meseci i zaposleni u drugoj državi sa redovnim mesečnim prilivom po osnovu zarade najmanje godinu dana, kao i otvorenim  tekućim deviznim računom za nerezidente u Banci Poštanska štedionica, a čije su finansijsko stanje i kreditna sposobnost u skladu sa kreditnom politikom Banke. Kredit je u evrima sa promenjivom kamatnom stopom, maksimalni mogući rok otplate od 20 godina, minimalno učešće klijenta 30 odsto, a u ponudi su kako krediti osigurani kod NKOSK-a tako i krediti bez osiguranja.

Čortan objašnjava da nema značajnijih razlika u odnosu na stambene kredite poznate na tržištu Srbije osim da je “proširen” i na dijasporu.

– Razlika u odnosu na “domaće” stambene kredite je u samom procesu i interakciji sa zainteresovanim korisnicima iz dijaspore. Banka je iskoristila sve prednosti digitalizacije i sam proces kreirala tako da je realizaciju kredita moguće obaviti jednim dolaskom ili čak i bez dolaska u Banku po čemu smo jedinstveni na tržištu – ukazao je on.

Više informacija o potrebnoj dokumentaciji, konkretnom proizvodu se, prema rečima Čortana, nalazi na sajtu Banke gde je i upitnik za zakazivanje sastanka sa specijalistom za stambene kredite na jednoj od svima dostupnih digitalnih platformi. Korisnik može ovlastiti drugo lice da u njegovo ime pribavi potrebnu dokumentaciju za stambeni kredit i kod Banke sprovede proces odobravanja kredita putem punomoćja overenog kod nadležnih institucija, odnosno ambasade, konzulata ili notara.

Pionirski poduhvat: Ivan Brkljač

Ivan Brkljač, direktor programa Tačka povratka  kaže za “Vesti” da je njihovo istraživanje objavljeno u zvaničnoj Viber zajednici “Dijaspora” pokazalo da je 97,5 odsto građana u rasejanju, zainteresovano da kupi nekretninu u Srbiji.

– Na listi lokacija koje zanimaju naše ljude u rasejanju prednjače Beograd i Novi Sad, a na trećoj poziciji je mesto njihovog porekla. U nekom od tih gradova bi 60,1 odsto njih htelo da kupi stan, dok manji deo, 27 odsto bi da ima kuću i za to su spremni da plate između 50.000 i 200.000 evra – priča Brkljač.
On podseća da se za rasejanje, pre kredita koje daje Banka Poštanska štedionica, podrazumevala uglavnom kupovina za keš.

– Istraživanje je, između ostalog, otkrilo i da dijaspora do sada nije mogla da dođe ne samo do povoljnih stambenih kredita domaćih banaka, već ni do kredita za nepokretnosti u stranim bankama. Ta prepreka je prevaziđena, zahvaljujući upravo programu stambenih kredita za nerezidente koji je razvila Banka Poštanska štedionica u saradnji sa nama uz podršku Narodne banke Srbije – naveo je Brkljač, ukazujući da našima u dijaspori, nekretnina kupljena uz pomoć kredita, može da posluži kao investicija, ali i kao osnov za povratak u Srbiju.

Beograd prva želja: Stanovi u prestonici najtraženiji

Deset meseci rada

Ivan Brkljač otkriva da je cela ideja za ovu inicijativu došla iz dijaspore.
– Više naših ljudi nam se obratilo sa pitanjem zašto nisu u mogućnosti da u Srbiji kupe stan ili kuću na kredit. To nas je podstaklo da prvo kontaktiramo NBS i proverimo da li postoje prepreke za izdavanje kredita nerezidentima, a zatim i Banku Poštanska štedionica. Posle gotovo deset meseci rada, pronađen je adekvatan kreditni model – pojašnjava direktor Tačke povratka.

Može i Viberom

Zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu Banke unosom odgovarajućih podataka, imejla ili broja telefona za kontakt putem Vibera ili WhatsApp-a koji može biti ostvaren putem poruka ili u određenom zakazanom terminu video-kontaktom sa savetnikom Banke. Više informacija o uslovima kredita zainteresovani takođe mogu saznati i u ekspoziturama Banke Poštanska štedionica, na sajtu Banke, www.posted.co.rs ili putem kontakt centra  +381 11 2020 292.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here