pixabay.com
Foto: Ilustracija

Životinje koje pripadaju porodici krokodila, spadaju u neke od najdrevnijih stvorenja koja još uvek naseljavaju našu planetu. Tokom miliona godina, njihova fizionomija se nije značajno promenila. To je nedvosmisleni dokaz “dobitne kombinacije” koju su ovi predatori dobili u borbi za opstanak tokom svoje evolucije.

Danas, krokodili i aligatori predstavljaju bića kojima se divimo i od kojih strahujemo. Liste stradalih ljudi u Africi, Australiji i Severnoj Americi nam daju razloga da pred ovim masivnim, moćnim čeljustima naoružanim reptilima, drhtimo. Neki od krokodila, slanovodni i nilski, dostižu ogromne razmere – dužinu od preko šest metara i težinu od jedne tone.

Pa ipak, tokom istorije života na zemlji, postojala su i veća stvorenja iz ove porodice gmizavaca. Ovo je priča o njima.

Deinosuchus

Prva životinja o kojoj treba nešto reći je drevni Deinosuchus, koji je planetu naseljavao u periodu otprilike pre 75 miliona goda, u periodu Krede. Radi se o reptilu koji je srodniji aligatoru nego krokodilu. Imao široka, robusna usta, koja su omogućavala ovoj vrsti da se raskomada na meso svojih plena, kao što to čine njegovi današnji srodnici.

Na osnovu njegovih karakteristika, paleontolozi pretpostavljaju da se hranio kopnenim životinjama, dinosaurusima, vrebajući ih iz vode, na način na koji to rade današnji krokodili krdu zebri ili gnuova.

Procenjuje se da je mogao narasti do 12 metara i biti težak 4 tone (postoje tvrdnje da je mogao težiti čitavih 9 tona).

Purussaurus

Snažne, robusne i široke vilice, Purussaurus je geološki najmlađi krokodil (živeo je tokom miocena, pre 13 miliona godina), te iz tog razloga, nikad nije imao prilike da odmeri snage sa dinosaurusima. Ishrana mu je obuhvatala ribu, kornjače i sisare koji su delili njeno stanište. Kao Deinosuchus, Purussaurus se takođe mogao okretati oko svoje ose, vršeći takozvani “okret smrti”, čime je komadao svoj plen.

Procenjuje se da je bio dugačak 11-12 metara. Moguće da je težio više od Deinosuchusa, zbog svoje robusnije konstitucije.

Sarcosuchus

Ovaj krokodil je živeo pre 110 miliona godina, deleći stanište sa dinosaurusima. Neki od njih, poput Spinosaurusa, bili su i veći od čuvenog Tiranosaurus-reksa.

Dužinom od 12 metara i težinom od 8 tona, radilo se zaista o čudovišnom stvorenju, istinskom teroru praistorijskih vodotokova. Za razliku od prethodno navedenih srodnika, veruje se da nije mogao izvesti tehniku “okreta smrti”.

To mu nije smetalo da bude dominantna sila svojih dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here