EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovska policija

U centru Gračanice, naočigled meštana ove srpske enklave, kosovska policija je u četvrtak uveče maltretirala, pretukla, a na kraju i odredila 48-časovni pritvor braći, Andriji (24) i Mihajlu (19) Micić, samo zato što su pitali zbog čega im kaznu za nevezivanje pojasa u automobilu pišu na albanskom, a ne na srpskom jeziku.

Uznemirenje stanovništva

Incident je izazvao ogromno uznemirenje srpskog življa u enklavi blizu Prištine, koje je provelo noć ispred zgrade opštine. Napad na srpske mladiće je usledio samo nekoliko časova pošto je u Briselu, nakon propalih pregovora Beograda i Prištine, Aljbin Kurti otvoreno zapretio Srbima na Kosovu da će “patiti i platiti”.

Istoričar Aleksandar Gudžić iz Gračanice kaže za “Vesti” da “ne želi da veruje da su ova dva događaja povezana”.

– Srbi već duže vreme imaju ozbiljnih pritužbi na rad policije, posebno kad je reč o bezbednosti stanovništva. Na to ukazuju i brojne organizacije civilnog društva, ali se stvari ne pomeraju na bolje. Ovaj incident je, nažalost, samo jedan od mnogih sa kojima se Srbi gotovo svakodnevno susreću – ističe Gudžić.

Srpski mladići su, kako objašnjava, imali pravo da traže da im kazna bude napisana na srpskom jeziku.

– Čak i po kosovskom ustavu, sve institucije, uključujući i pravosuđe i policiju imaju obavezu korišćenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, posebno u situaciji kad se od njih to zatraži. Dečaci su uputili legitiman zahtev policajcima i u tome nije bilo nikakve provokacije – kaže Gudžić.

Prekomerna sila

Braća su završila u bolnici, a njihova majka Ana je vidno uznemirena poručila da je neshvatljivo da joj policija decu prvo pretuče, a zatim hoće da uhapsi. Andrija je, kako je rekla, na kardiologiji u Lapljem Selu zbog visokog pritiska, a Mihajlo zbog povrede ključne kosti na hirurgiji. U bolnicu im je stigao nalog za privođenje, kazala je ona za “Novosti”.

Advokat Mile Marković je naveo da je Andriji određeno zadržavanje do 48 sati, jer je optužen za “napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti”. On smatra da je to mera zastrašivanja.

– Zadržavanje u pritvoru se određuje za teža krivična dela, a ne za nevezivanje pojasa. Ovo je neshvatljivo – rekao je Marković.

Gradonačelnica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kaže za “Vesti” da je narod vidno uznemiren. Ona je noć ranije rekla da su pripadnici Kosovske policije upotrebili prekomernu silu i da čeka odgovor Regionalne istražne komisije.

Opasna pretnja

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je veoma opasna pretnja Aljbina Kurtija da će Srbi “platiti i patiti”.

– Ova izjava je vrlo opasna, jer pokazuje pravu prirodu nasilnog Kurtijevog režima – kazao je Petković.

Nije kriv

Jedan od svedoka, Aleksandar Vasić tvrdi da mladići nisu na bilo koji način isprovocirali incident. Kaže da su Andriji, valjda, pisali kaznu i pola sata ranije, pa je pitao zašto kazna dva puta za pola sata.

– Kada su mu uručili kaznu, njegov brat je zapitao zbog čega je napisana na albanskom. Počelo je guranje, tri albanska policajca su ga bacila na asfalt, pokušao da se odbrani i vikao je da nije kriv. Zaista ništa nije rekao on, već samo brat – objasnio je Vasić.

4 COMMENTS

  1. Isto se ponasa svako ko misli da je sila i da mu se moze.
    Kako mi tako i oni.
    A zavrsice kao i mi.

  2. Zasto nije vezao pojas pa ga nebi maltretirali za pola sata dva puta.Ljudi i vi neznate sta hocete.I ja sam sa kosova pa me niko ne maltretira.Dajte vise zivite normalno i nekukajte samo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here