Dobro je da Srbija više nije tema kriza

0

Fonet/Dragan Antonić
Jaka i poštovana Srbija je najbolja odbrana od pritisaka: Ivica Dačić
 

"Izazov predsedavanja je veliki, ali aktuelne spoljopolitičke krize nemaju veze sa Srbijom, što je dobro jer smo ranije mi bili tema kriza. Pre 15 godina smo imali referendum o dolasku misije OEBS u Srbiju, a danas mi predsedavamo tom organizacijom", kazao je Dačić gostujući na Televiziji B92.

Prema njegovoj oceni, ukrajinska kriza će biti u centru paznje srpskog predsedavanja OEBS-om ali će teme biti i zamrznuti konflikti poput onih oko Nagorno-Karabaha i Pridnjestrovlja.

"Naš zadatak je da obiđemo krizna područja. Već smo imali niz sastanaka sa funkcionerima kljucnih zemalja OEBS-a, kao i sa predstavnicima zemalja u kojima postoji kriza i svi su bili korektni", kazao je Dačić dodavši da "pomalo plaši što svi imaju velika očekivanja od nas".

Prema njegovim rečima, Srbija će biti postojan i kredibilan pregovarač, koji će poštovati sve strane.

"Obradovao me je stav ukrajinskih zvaničnika koji dobre odnose Srbije sa Rusijom ne vide kao ograničenje naše objektivnosti već kao prednost u pronalaženju rešenja za krizu na istoku Ukrajine", kazao je ministar.

Dačić je dodao da će se OEBS tokom 2015. godine baviti i globalnim odgovorom na pitanje šta se dešava sa evropskom bezbednošću i da li je potrebno menjati nešto u takvom konceptu saradnje kako bi se izvršilo prilagođavanje savremenom trenutku.

On je odbacio mogućnost da Srbija bude izložena jačim pritiscima tokom predsedavanja OEBS-om, dodavši da će zemlja biti "više cenjena" dok bude na čelu te organizacije.

"Jaka i poštovana Srbija je najbolja odbrana od pritisaka. Idemo ka EU ali želimo najbolje odnose sa Rusijom. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine ali nismo uveli sankcije Rusiji", rekao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here