Ž. Marković
KUD "Đorđe Genčić" iz Velikog Izvora

Zaječarci su srpsku Novu godinu dočekali uz bogat program na Trgu oslobođenja. Bilo je tu svega, od takmičenja u pripremanju svadbarskih sarmi, preko Novogodišnjeg festivala folklora, pa do koncerata Mire Škorić i knjaževačkog duvačkog orkestra Zlatne trube, pod nazivom “Praznične čarolije Zaječara”.

Ljiljana, Nataša i Violeta iz Grljana

Program obeležavanja srpske Nove godine na centralnom trgu, Grad Zaječar počeo je takmičenjem sela u pripremi svadbarskih sarmi već rano posle podne, a ovu omiljenu gastronomsku poslasticu ocenjivao je stručni žiri koji je proglasio pobednike i uručio im nagrade Turističke organizacije grada i brojnih sponzora.

Spremale su najukusniju sarmu: omladinke iz Velikog Izvora

Mnogo učesnika

U novogodišnjem festivalu folklora nastupalo je jedno gradsko i 12 seoskih kulturno-umetničkih društava sa teritorije Zaječara. Snage su odmerila društva iz Grljana, Gamzigrada, Vražogrnca, Rgotine, Lubnice, Selačke, Nikoličeva, Dubočana, Klenovca, Halova, Šljivara, Velikog Izvora i Kotlujevca. Program je počeo oko 19 sati, a od 22.30 na Trgu oslobođenja nastupala je i poznata folk zvezda Mira Škorić, da bi od 23.45 počeo nastup Duvačkog orkestra Zlatne trube iz Knjaževca. U tom delu grada zbog organizovanog dočeka srpske Nove godine, od 18 sati do jedan čas iza ponoći, saobraćaj je bio privremeno obustavljen.

Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Zaječar, a organizatori Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i Turistička organizacija Grada Zaječara.

Štandovi takmičarskih sela

– Po prvi put u Zaječaru organizujemo takmičenje u pravljenju sarme povodom proslave srpske Nove godine. Fokusirali smo se na sela i učestvuju takmičari iz mnogih zaječarskih sela. Baš smo iznenađeni što je učešće uzelo ovoliko mnogo sela i nadamo se da će sledeće godine biti još više učesnika. Sve protiče u najboljem redu. Po završetku takmičenja u kuvanju sarme krećemo sa nastupima kulturno-umetničkih društava. Posle toga koncert Mire Škorić i u ponoć Duvački orkestar Zlatne trube iz Knjaževca – izjavio je Neli Nikolić, rukovodilac sektora za organizaciju kulturnih manifestacija na teritoriji Zaječara.

Novogodišnje čarolije

Najlepši grad

Dragana Gogić Rajković, direktorka Turističke organizacije Zaječara, istakla je da grad može da se pohvali lepotom prirodnih okruženja jer ga okružuju 42 sela.

Organizatori Neli Nikolić i Dragana Gogić Rajković

– Meštani okolnih sela okupili su se danas na Trgu oslobođenja, onako kako dolikuje gradu i kakav jeste Zaječar, da bi se takmičili u pripremanju sarme. Zbog toga, ali i zbog svega drugoga što karakteriše Zaječar, volim da kažem da je ovo najlepši grad na istoku Srbije. Budući da nam je potrebno dosta vremena kako bi sarma bila izvrsna, oni će ovde kuvati sarme pet-šest sati, a mi smo se potrudili da obezbedimo i prigodne nagrade. Ekipa koja bude skuvala najukusnije sarme biće lepo i nagrađena, a predviđene su, naravno, i nagrade za drugo i treće mesto. Nakon toga tu smo svi zajedno da u veselju, sreći i radosti dočekamo srpsku Novu godinu, da svi zajedno poželimo jedni drugima da budemo zdravi, srećni i veseli. Naravno uz Miru Škorić, trubače i vatromet u ponoć – kaže Dragana Gogić Rajković.

Mali zdravičar Strahinja Ilić

Bata Mavrović, takmičar u spremanju sarmi iz Halova, kaže da je ceo život gledao kako kuvaju baka, majka i supruga.

Tamara i Lazar, KUD Božur iz Zvezdana

– Tako sam svakog dana ponešto naučio i zapamtio. Prilikom kuvanja vlaških sarmi nema nikakvih tajni. Tradicionalno se spremaju kupus, meso, pirinač i začini, sve zavisi ko kako voli. Neko voli više slano, neko više začina, i tako. Nema neka veština ili nešto specijalno – zaključio je Bata Mavrović.

Milina i Miloš

Pobednici

Jednoglasno mišljenje svih koji su došli na Trg oslobođenja bilo je da su sve sarme fantastične! Međutim, pošto neko i u takvoj situaciji mora da bude pobednik, specijalni žiri je odlučio da prvo mesto zauzmu Omladinke iz sela Veliki Izvor. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Nikoličeva, dok je treće mesto zauzela ekipa iz sela Dubočane.

KUD Sloga iz Vražogrnca

Loza kao podloga

Slađana Stojanović, takmičarka iz Selačke, kaže da se kuvanjem sarmi bavi otkako se udala pre 40 godina.

– Prvo se stavljaju na dno lonca drvca od vinove loze kao podloga, da sarme ne zagore. U sarmu se uvije luk, meso i začin i tako se kuva. Dužina kuvanja zavisi od količine sarmi, tvrdoće kupusa i od vode. A ovo danas će se skuvati za dva-tri sata, pošto je manji lonac – kaže Slađana Stojanović.

KUD Gradec: Prepoznatljive vlaške igre iz Gradskova

Čuvari tradicije

Doček srpske Nove godine posebno su ukrasili folklorni ansambli. Vencislav Jovanović, koreograf KUD-a Gradec iz Gradskova, kaže da su došli na poziv opštine kako bi doček uveličali spletom vlaških i starih izvornih igara koje se igraju od pamtiveka do danas.

KUD “Nikola Pašić” iz Zaječara

– Ovo je, takoreći, uvertira za početak kulturnih manifestacija u ovoj godini, jer već krajem januara počinje prva kulturna manifestacija folklora u Klenovcu – izjavio je Jovanović.

Brat i sestra, Tijana i Petar Čolić, KUD Sloga iz Vražogrnca

Dragana Manić, predsednica KUD-a Božur iz Zvezdana, dodala je da su u Zaječar došli na poziv gradskog Centra za kulturu.

KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine

– Inače, u našem KUD-u imamo 80 aktivnih članova podeljenih u tri grupe: dečju, omladinsku i veterani – kaže Manićeva.

Milorad Ilić, koreograf KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine, ističe da su na manifestaciju došli kako bi ulepšali atmosferu u gradu i da bi se deca družila.

KUD Dubočane

– Večeras ćemo igrati “Binačku Moravu” i jedan “Vlaški splet”, gde će nastupati deca do 16 godina – kazao je Ilić, dok je Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD-a Sloga iz Vražogrnaca, dodao da su se svi okupili kako bi kroz pesmu i igru uveli narod u pravoslavnu Novu godinu.

KUD Graničar iz Halova

– Nadam se da je ovo najlepši način i trudimo se da kroz ovaj vid okupljanja ujedno sačuvamo i tradiciju i kulturu srpskog naroda. Vidite ovu lepotu, bogatstvo nošnji, pesama i igara našega kraja. To je naše najveće blago koje treba svakako da čuvamo! Jer, narod koji ne poštuje svoju tradiciju i kulturu, ne postoji kao narod. Da bismo ostali ono što jesmo, moramo biti prepoznatljivi u svetu, a mi smo to što jesmo, čuvari narodne tradicije. Večeras ću nastupati i kao zdravičar i hvala što se toliko naroda okupilo i da se svest našeg naroda još malo proširi da shvati koliko je lepa naša tradicija i kultura – izjavio je Petković.