Pexels

Kupus salata je često prisutna na srpskoj trpezi, ali ponekad ne bude baš kao u restoranima. Zato danas delimo trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom.

Kupus je bogat vitaminom C, pa 100 grama sirovog kupusa može da pokrije više od 60 odsto dnevne potrebe za tim vitaminom. Prednosti askorbinske kiseline su neosporne:

Poboljšava metabolizam
Reguliše procese oksidacije i redukcije u organizmu
Pomaže u neutralizaciji produkta raspadanja metabolita
Povećava efikasnost
Bori se protiv stresa
Jača imuni sistem

Pored toga, vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa i njegovom pretvaranju u hemoglobin, što kupus čini odličnim za lečenje anemije. Važno je imati na umu da se prilikom kuvanja može uništiti do 50 odsto vitamina C u kupusu.

Takođe, vitamin K1, koji je rastvorljiv u mastima (filokinon) i neophodan za zgrušavanje krvi, nalazi se u velikim količinama u kupusu. Nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od krvarenja tokom traume i operacije, dok takođe igra ulogu u stvaranju koštanog tkiva.

Recept za kupus salatu koji kuvari spremaju u restoranima

Sastojci:

1 glavica kupusa
so
ulje
sirće
šećer na vrh kašičice

Priprema:

Kupus iseckajte sitno, prebacite u činiju pa dodajte so i šećer. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji par minuta. Sipajte ulje, a potom i sirće. Promešajte i dodajte so na kraju. So na kraju je ključan sastojak svake dobre salate, i domaćice obično tu greše.

Po inerciji prvo sipaju so u salatu, pa potom naliju sirće i ulje, što dovodi do toga da so padne na dno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here