Dodik: Obeležavanje stradanja vojnika JNA postaće tradicija

0

Milorad Dodik

Dodik je takođe rekao da će biti pokrenuta incijativa da se sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu vrati stari naziv Dobrovoljačka, ocenivši da je prvobitni naziv ulice promenjen jer se želelo "pobeći od događaja iz 1992. godine".

Vlada RS namerava da na mestima stradanja vojnika bivše JNA u Dobrovljačkoj i u Tuzlanskoj koloni postavi spomen ploče, rekao je Dodik, dodavši da je do sada "bilo nezamislivo" da se sećanje na stradale vojnike JNA obeležava na mestima gde su se desili ti zločini s početka rata u BiH.

Premijer RS je kazao da je bio spreman da prisustvuje obeležavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu, koje je održano 3. maja, ali je procenjeno da značaj obeležavanja treba da bude isključivo vezan za dolazak porodica stradalih, kao što je planirano i za sutra u Tuzli.

"Bilo je procena da bi dolazak visokih političara ili ljudi iz vrha vlasti , pa i mene, mogao dati dimenziju politizacije i na neki način omalovažiti samo mesto stradanja", rekao je Dodik.

U organizaciji Odbora Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra će prvi put posle 18 godina paljenjem sveća i polaganjem belih ruža biti obeleženo stradanje pripadnika JNA u "tuzlanskoj koloni".

Taj skup će obezbeđivati kantonalna policija Tuzle.

U napadu muslimanskih snaga na kolonu JNA koja se po dogovoru povlačila iz Tuzle 15. maja 1992. godine, preko Bijeljine, prema Srbiji ubijena su 92 vojnika, ranjena 33 pripadnika JNA, a uništen je veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Napad na kolonu JNA tada je u direktnom prenosu prikazan na tuzlanskoj lokalnoj televizijskoj stanici .

Ovaj datum u Tuzli se slavi kao dan oslobođenja grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here