Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je svaku kvalifikaciju, pa čak i primisao, o tome da su Srbi rasistički ili diskriminatorski narod, kako je to izjavio lider SDA Bakir Izetbegović.

– Mislim da su te vrste kvalifikacija nepotrebne. To bi jednako bilo kada bi mi bošnjački narod optužili da se bavi rasizmom, zato što je blagonaklon prema dolasku migranata iz njihovog verskog ambijenta i njihovog, na neki način, kompatibilnog prostora – rekao je Dodik sinoć u Istočnom Sarajevu.

Dodik je na taj način reagovao Izetbegovićeve jučerašnje kvalifikacije da se Srbi i Hrvati u BiH prema migrantima odnose rasistički, a da se Srbi prema Bošnjacima u Republici Srpskoj ponašaju i diskriminatorski.

Dodik ističe da Izetbegović već duže ne odustaje od takvih kvalifikacija i čim se domogne međunarodne scene pokušava da Srbe na najsuroviji način optuži, ne računajući da bi neko mogao njega da upita šta radi u svemu tome.

Prema njegovim rečima, insistiranje Bošnjaka na ustavnim promenama, mesecima unazad, u vezi su sa njihovim očekivanjima od nove američke administracije.

Iskazao je spremnost da se razgovara o svim temama, ali posle ovakvih kvalifikacija, kaže, kao i onih o fašizmu i o tome da su Srbi loš narod, postavlja se pitanje – ko je on (Izetbegović) da kvalifikuje Srbe na bilo koji način.

Dodik je istakao da je realnost da je srpski narod izabrao svoje predstavnike, kao što je i bošnjački narod izabrao svoje i to se ne može izbeći.

On je poručio da se ustavne promene neće desiti, pogotovo ne one koje očekuje Izetbegović, tim pre jer je potreba da se reši izborno zakonodavstvo nešto što je on sam sebi zajedno sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem zadao i tema je koja traje dugo.

Kategorično je odbacio bilo kakvu mogućnost da se Srbi mogu svrstati, pa i u primislima, među ljude koji imaju rasističke porive.

– To što mi ne želimo migrante, to nije jedinstveno. Šta je sa Mađarskom, Češkom, Poljskom i drugim zemljama EU koje isto tako ne žele da imaju migrante i kampove? Mi smo jasno rekli da ne želimo da to imamo i mi to nećemo raditi bez obzira na te pokušaje drske kvalifikacije o rasizmu – kazao je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime