Dodik: RS spremna na promene Ustava

0

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je u ovom trenutku RS spremna da prihvati osam promena Ustava BiH da bi bio deblokiran proces daljih evropskih integracija.

Dodik je, posle razgovora sa predstavnicima Evropskog foruma za demokratiju Tanjom Fajon i Hanesom Svobodom, rekao da se to odnosi na povećanje broja poslanika u Predstavničkom veću i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da se izbor poslanika u Dom naroda vrši s prostora cele BiH.

Dodik objašnjava da bi se time isključio nacionalni ekskluzivitet prilikom izbora u zajedničke organe BiH, što bi značilo da se iz RS ne bi birao Srbin, ili Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH, već bi u ustavu stajalo da se bira jedan predstavnik iz RS, odnosno dva iz Federacije BiH.

– RS je privržena evropskom putu BiH i spremna je da radi na ispunjavanju triju preostalih važnih pitanja za viznu liberalizaciju da bi polovinom iduće godine i građani BiH bili na beloj šengen-listi – rekao je Dodik, dodajući da je tokom ovih razgovora postignuta saglasnost o neophodnosti transformacije OHR, kako bi BiH dobila kandidatski status u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here