Youtube/N1
Ne glasaju stranci: Nenad Nešić, predsednik DNS

Na konfuziju u procesu izmena Izbornog zakona BiH, o čemu godinama ne mogu da se dogovore domaći političari, novo svetlo bacila je najava iz Republike Srpske da Banjaluka neće učestvovati na narednim opštim izborima koji su planirani za oktobar 2022. godine ako se u sve umešaju stranci.

Izmena Izbornog zakona jedan je od uslova koji traži Evropska unija. Do zastoja je došlo jer stranke u FBiH ne mogu da se dogovore o uslovima legitimnog predstavljanja Hrvata. Republika Srpska u tome nije problem, ali zbog nesloge partija u FBiH u sve su se umešali čak i Amerikanci koji su imenovali čak i specijalnog izaslanika za izborni proces u BiH, Metjua Palmera. On je proteklih nedelja obavio seriju razgovora sa domaćim zvaničnicima i otišao u SAD neobavljena posla. Sada iz Srpske stiže poruka da izbora neće biti ako se stranci umešaju.

– Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH i Republika Srpska neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo – poručuju zvaničnici Republike Srpske.

Dodaju da je moguće da opozicija iz Republike Srpske učestvuje na takvim izborima, ali da vladajuća koalicija neće učestvovati, ističući da oni mogu da onemoguće da se takvi izbori sprovedu u Republici Srpskoj i da je dovoljno da opštine ne formiraju mesne izborne komisije.

Ovakva ideja, međutim, nije naišla na pozitivan odjek ni kod opozicije ni kod partija iz FBiH. Opozicija u Srpskoj smatra da sve to govori o strahu Milorada Dodika pred naredne izbore, dok je sličan stav plasirala i SDA.

– Mi mislimo da je to loša najava Dodika. On bi mogao da govori samo u ime SNSD, a ne u ime cele Republike Srpske. To je ono što posebno želim naglasiti. Ako kome ovaj Izborni zakon ne odgovara, to je pre svega opoziciji u RS zato što se taj akt zloupotrebljava za korupciju u izbornom procesu – smatra Mirko Šarović, predsednik SDS, koji dodaje da mu bojkot izbora “ne pada na pamet”.

I šef PDP-a Branislav Borenović kaže da su mu čudne najave o bojkotu izbora zbog stranaca, dok Nenad Nešić, predsednik DNS, smatra da se Milorad Dodik uplašio gubitka vlasti!

– Ne glasaju stranci, nego birači iz Republike Srpske, a glasove ne broje stranci, već članovi biračkih odbora koji imenuju domaće partije – kaže Nešić.

Sagovornik “Vesti” iz Centralne izborne komisije, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da CIK uopšte ne razmišlja o scenariju da izbora ne bude.

– Politički blefovi i druge igre nas ne zanimaju. Plan je da izbori budu raspisani u maju, a na vlastima je da za to obezbede novac. To i jeste ključ. Ako ne bude novca, nema ni izbora, a to što bi neka stranka mogla da bojkotuje proces, to je do njih – kaže naš sagovornik.

Pritisak na delu

Upućeni u izborni proces u BiH kažu da se pretnje o neodržavanju izbora u BiH mogu ostvariti onako kako je vlast u RS zamišlja jer postoje mehanizmi da lokalne vlasti jednostavno ne izdaju lokacije za biračka mesta Centralnoj izbornoj komisiji, što bi blokiralo ceo proces. Ipak, ne veruju da će do toga doći.

– Ovde je na sceni jedna vrsta pritiska da dođe do dogovora u Federaciji BiH kako bi Hrvati dobili šansu da imaju legitimne predstavnike – kaže sagovornik “Vesti” iz CIK.