Z. Raš
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je u Moskvi prisustvovao Paradi pobede i imao susrete sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima, najavio je da će u naredne dve godine u Banjaluci biti završen srpsko-ruski hram Preobraženja Gospodnjeg.

Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske očekuju tim povodom posetu ruskog predsednika.

– U Banjaluci se pravi pravoslavna crkva. Ova crkva biće replika crkve koja je bila u Kremlju. Planirano je da gradnja bude završena u naredne dve godine. Kada uspemo da sve završimo, nadamo se da će biti prilika da primimo Vladimira Putina. Za nas bi to bio istorijski datum – rekao je Dodik za RIA Novostima.

U Banjaluci se realizuje projekat izgradnje srpsko-ruskog kulturnog centra i petokupolnog hrama u ruskom stilu na površini od 6.500 metara kvadratnih.

U banjalučkom naselju Aleja centar 17. septembra 2018. godine osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

1 COMMENT

  1. Одличан потез на путу да се Српска Православна Црква одрекне аутокефалности и прикључи се Московској Патријаршији. Коментари су излишни.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here