Dodik u Starom Brodu: Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH

Vestionline, Tanjug
Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je to mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim.

Dodik je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori, prenosi RTRS.

– Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbima koji su došli ovde očigledno je bilo namenjeno da budu pobijeni – rekao je Dodik u Starom Brodu gde je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao i dodao kako to mora biti mesto gde će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovde dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se u proleće 1942. godine, uglavnom na obalama reke Drine, u mestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Đurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj ljudi se namerno ili nenamjerno utopio u reci Drini bežeći od ustaša.

Kao znak sećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime