Dodik upropastio srpske neimare?

0

Protest: Radnici "Komgrapa"
 

Na to su se odlučili, kako za "Vesti" objašnjava Toma Kostić, predsednik sindikata "Nezavisnost" "Komgrapa", jer je predstavnicima radnika, koji traže raskid kupoprodajnog ugovora sa "Integral inženjeringom" iz Laktaša, Dodika kao vlasnika označio lično direktor srpske Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.
 

"Prodaja našeg preduzeća je urađena po meri tajkuna i zato smo podneli krivične prijave protiv 15 lica iz ‘Komgrapa’ koja su namestila lažni tender, ali i tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Vesne Džinić, jer je učestvovala u tim nezakonitostima", objašnjava Kostić.

Privatizacija nepotrebna?

"Uvidom u poslovne knjige dolazi se do podatka da je preduzeće imalo male gubitke koji su se mogli pokriti prodajom dela imovine, bez privatizacije. Kada je ‘Komgrap’ ipak privatizovan, ništa nije urađeno na njegovom razvoju, a radnici su dovedeni u težak položaj. Manjinski akcionari očekuju hapšenje i krivičnu odgovornost onih koji su učestvovali u svim zloupotrebama vezanim za ovu kompaniju", rekao je Dragaš.

On ističe da gradilišta ne rade, mašine su prodate u staro gvožđe, a većinski vlasnik ne pokušava da pokrene proizvodnju.
 

"Radni staž nije uplaćivan od 2004. godine, radnici ne primaju platu 17 meseci, a u pojedinim pogonima i 87 meseci", naveo je ovaj sindikalac i najavio veliki štrajk početkom marta.
 

Ekonomski ekspert Branko Dragaš koji je radio procenu firme i neko vreme bio i predsednik udruženja manjinskih akcionara, objašnjava da je "Komgrap", procenjen na 143 miliona evra, pazario "Integral inženjering" iz Laktaša za svega 4,3 miliona.
"Komgrap", dodaje Dragaš, ima ogromnu imovinu: 14.000 kvadrata poslovnog prostora u Kijevu, 20.000 u Makišu, 10.000 u Obrenovcu, hotel u Sokobanji, a u Beogradu 1.596 kvadrata na Severnom bulevaru, 1.060 u Kosovskoj ulici i 3.400 kvadrata na Terazijama, dok u Železniku u prvoj zoni raspolaže sa 22 hektara.
 

Dragaš je potvrdio da su ga manjinski akcionari obavestili o informacijama da je premijer RS vlasnik "Komgrapa" i dodao da su rešeni da pronađu krivce za stanje u nekadašnjem gigantu.

Niko neće da komentariše

Da je premijer RS pravi vlasnik "Komgrapa" tvrde i sarajevski mediji, optužujući Dodika za "pljačku tešku 100 miliona evra". Tvrde da je kupac najveće građevinske firme u bivšoj Jugoslaviji, preko "Integral inženjeringa" iz Laktaša, čiji je formalni vlasnik "njegov lični građevinski mešetar Slobodan Stanković".
"Vesti" juče nisu uspele da pronađu nikog u srpskog Agenciji za privatizaciju, ali ni bilo koga od vodećih ljudi kompanije koji predstavljaju većinskog vlasnika "Komgrapa". Stanković, inače predsednik UO "Komgrapa", prema objašnjenju njegove sekretarice bio je na službenom putu. Ovlašćeni zastupnik većinskog akcionara Darko Matijašević, "van kompanije, na poslovnom sastanku", a u kancelariju se nije vratio do kraja radnog vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here