Sačuvati vojnu neutralnost Srbije

0

Pita se da li je Srbija zemlja mazohista: Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić
 

Ovo je jedinstven zaključak učesnika tribine "Srbija na raskršću: neutralost ili NATO" u organizaciji Akademije za diplomatiju i bezbednost. Većina učesnika definisala je zapadni vojni savez kao udarnu pesnicu SAD usmerenu pre svega protiv glavnog konkurenta Rusije.
 

"Ako analiziramo od koga Srbiji preti vojna opasnost onda je upravo NATO ili neka njena članica. U tom slučaju NATO nas neće zaštititi, kao što nije zaštitio ni Grčku u sukobu sa Turskom oko Kipra, jer je NATO uvek vođen interesima važnije članice države članice", rekao je akademik Siniša Borović.
 

Oliver Antić, sa Pravnog fakulteta, podsetio je da je na samitu NATO-a u Slovačkoj, posle bombardovanja SRJ 1999, Alijansa u 11 tačaka definisala svoj odnos prema Srbiji.
 

Ne može i Kosovo i NATO

Za vojnog analitičara Miroslava Lazanskog nema sumnji da Srbija nikad neće u zapadni vojni savez ukoliko ostane pri stavu da je Kosovo i Metohija deo njene teritorije.
"NATO ne prima zemlje koje imaju nerešene teritorijalne probleme, što bi značilo da bi Beograd ulaskom u NATO morao da potpiše nekakav sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom, što bi faktički značilo priznanje Kosova", kaže Lazanski.

"Prva tačka je bila da od svih svojih saveznika NATO zahteva da međunarodno priznaju Kosovo. A jedna od stavki je bila i da Srbija trajno mora biti isključena iz evropskog razvoja", kaže Antić, postavljajući pitanje kakvim se mazohizmom Srbija može rukovoditi ako želi da bude članica ovakvog saveza.
 

Učesnici su podsetili da se u Alijansi odlučuje konsenzusom, što često ističu zagovornici ulaska Srbije u NATO. Međutim, radi se na izmeni pravila odlučivanja kako bi se odluke mogle donositi većinom glasova.
 

"Srbija nema nikakav ekonomski interes za NATO ni sada, niti u budućnosti. Jedina država koja nam pruža ekonomski razvoj u ovom trenutku jeste Rusija", smatra profesor i vlasnik Akademije za diplomatiju i bezbednost Nenad Đorđević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here