EPA/Andrej Čukić
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH “flagrantni državni udar”, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju, prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan Član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je reč o „isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine“.

Narodna skupština je prošle godine usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Citirajući član Ustava BiH, prema kojem ta država funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama, Dodik je istakao:

– U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH – rekao je Dodik.

On je naveo da “državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu ‘država’ ili ‘republika’, niti bilo koju drugu”.

– Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima – kazao je Dodik.

Istakao je da je ustavni osnov za poslednju odluku Ustavnog suda potpuno neprihvatljiv, pa je zato, rekao je, potrebno da institucije RS preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske.

Naglasio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Srpske neće izostati.

– Ovo je naša “crvena linija” za pravosudni aparat BiH, koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike, pa sve do teritorije – zaključio je Dodik.

“SNP – Izbor je naš” snažno podržava izjavu Srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je odluka Ustavnog suda BiH u kojoj se kaže da je Ustav BiH suprotan Član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS “crvena linija“.

Na toj odluci će se lomiti, hoćemo li izgubiti ili odbraniti Republiku Srpsku. Ostalo je još da Ustvni sud BiH donese odluku o promeni imena Republike Srpske, na šta je Pokret upozoravao kao realnost zbog donošenja odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti.

Mnogobrojni razlozi, argumenti i činjenice govore da strane sudije (presudno utiču na donošenje odluka) moraju otići iz Ustavnog suda BiH. Navešćemo prvi i najvažniji.

„Crvena linija“ ili kako smo je mi nazvali „tempirana bomba“ u temeljima Dejtonskog sporazuma, bila je, još pre dvadeset godina, odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata u oba entiteta. Zbog takve odluke, sudije US BiH mogli bi i krivično odgovarati. Nažalost, tu odluku prihvatila je i Narodna skupština Republike Srpske, doduše nelegalno i pod pritiskom.

Odluka US BiH o konstitutivnosti je izvor problema i drugih štetnih odluka koje su proizašle iz nje, poput odluke o zabrani himne „Bože pravde“, grba Nemanjića…

Šta hoće srpski političari sa Republikom Srpskom, kada se već više od dvadeset godina javno ne izjašnjavaju o uređenju dejtonske BiH i o tome šta je ona za njih. Čak su neki visoki srpski zvaničnici svojevremeno govorili da je RS nastala Dejtonskim sporazumom 1995. godine.

Za sve to prethodno vreme vršena je centralizacija BiH prenošenjem ovlašćenja sa Republike Srpske na nivo BiH, i pokušaj stvaranja države od dejtonske BiH, koja je državna zajednica. Izuzetak je u poslednje vreme Milorad Dodik koji hrabro govori da je BiH državna zajednica, u čemu ga i podržavamo. Šta čekaju svi ostali srpski političari? Misle li oni da je srpski narod „žaba“ koju treba postepeno kuvati – i tako da ukinu Srpsku Republiku?

Krajnje je vreme da se svi srpski političari ujedine u odbrani Srpske. Srpski narod jeste u tome jedinstvu i neće dozvoliti nestanak Republike Srpske, jer je ona garant opstanka Srba na ovim prostorima.

S obzirom na izuzetno tešku političku situaciju, koja može izazvati nesagledivo štetne posljedice, smatramo da bi bilo dobro da se u sve to uključi (odlazak stranih sudija) i država Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, navodi u saopštenju “SNP – Izbor je naš”.

1 COMMENT

  1. Nemojte se samo i stalno braniti. Udarite i vi u “cevanicu”, nađite modus da kontrirate, da iz defanzive pređemo u ofanzivu. Pitanje vode Dubrovniku je kontra pitanju odlagališta nuklearnog otpada. Spomenik “paloj deci” u Brodu traži hitan odgovor u vidu velelepnog spomenika prvom logoru za decu u istoriji Planete! Otimanje imovine Srba u Hrvatskoj traži “otimanje” imovine Hrvata u Republici Srpskoj, preduzeće za preduzeća, njive za njive. Kopanje graobalja! Može.
    I kod nas valjda neko treba da plati naknadu za neodržavanje grobnih mesta…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here