Dodik zabranio službenicima da daju izjave za RTV BiH?

0

U instrukciji Vlade od 5. marta traži se takođe da toj medijskoj kući uskrate bilo kakvu vrstu saradnje, koja uključuje i marketing.

Poziv urednika ili novinara Federalne radiotelevizije za gostovanjem, kao i izjave za taj medij službenici Vlade, uprave i javnih preduzeća treba da odbiju – navodi se u instrukciji Vlade RS koju je potpisao premijer RS Milorad Dodik.

Predsednica Udruženja “BH novinari” Milkica Milojević izjavila je da „sa formlano-pravnog stanovišta na ovaj način premijer RS krši Zakon o slobodi pristupa informacijama i da će oni ministri i starešine upravnih organa koji ga poslušaju prekršiti Zakon o slobodi pristupa informacijama koji se ima jednako poštovati kao i svaki drugi zakoni.“

Da li takva instrukcija potekla is premijerovog kabineta: Milorad Dodik

Milojević takođe smatra frapatnom Zabranu marketinga na Federalnoj radioteleviziji, Milojeviće je ocenila kao uplitanje Vlade RS u slobodu tržišta.

Rad medija nikada niko nije mogao da zaustavi, rekao je predsednik Udruženja novinara RS Branislav Božić.

"Najdemokratskija sprava je daljinski upravljač. I narod bira šta će da gleda, šta će da sluša. Prema tome, niko nije uspeo da zaustavi daljinski upravljač.“
U Kabinetu premijera RS Milorada Dodika rekli su da za instrukciju ne znaju. Isto tvrde u Birou Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada RS potpuno je uverena u svoju superiornu poziciju u odnosu na medije u RS, dok federalne medije tretira kao neku vrstu kolateralne štete bosanskohercegovačke javnosti, rekao glavni i odgovorni urednik magazina "Buka" Aleksandar Trifunović.

On je rekao da bi svuda u svetu takav potez značio automatsku ostavku i smenu kompletne garniture vlasti koja je zamislila da ovako mogu da se kontrolišu mediji.
"Ali kod nas će verovatno, barem s ove strane entitetske granice, izazvati najveći broj aplauza“, rekao je Trifunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here