Dodik: Zakon o referendumu usaglašen s Dejtonom

0

 Referendum u skladu sa Dejtonom. Milorad Dodik
 

Dodik u izjavi u centralnoj informativnoj emisiji "Monitor" u programu BN TV rekao da postoje političke špekulacije iz nekog imaginarnog razloga u vezi predloženog zakona o referendumu.

Predloženi zakon o referendumu i građanskim incijativama naći će se pred poslanicima skupštine RS 9. februara.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su protiv održavanja refrednuma u RS, ocenjujući da je u pitanju antidejtonska aktivnost.

Visoki predstavnik Incko je rekao da nije upoznat sa zakonom o referendumu i da će pratiti situaciju i reagovati ukoliko to bude potrebno.

"Mi smo vodili računa da taj zakon odogovara Ustavu RS, na bazi Dejtonskog sporazuma, i da u sebi sadrži najbolje evropske prakse izjašenjanja, referenduma, kakva postoje u nekim evropskim zemljama", rekao je Dodik.

On kaže da su nepotrebne bilo kakve pretnje ili upozorenja RS u vezi toga zakona i poziva one koji su sumnjičavi prema tome da se upoznaju s tekstom zakona.

Dodik je rekao da će se referendumsko pitanje odnositi na poštovanje Dejtonskog sporazuma i u vezi nametanje zakona od strane visokog predstavnika u BiH.

On je najavio da će o predloženom zakonu razgovarati i sa opozicionim strankama, jer je u pitanju važno zakonsko rešenje, koje treba da ima konsenzus svih političkih faktora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here