O. Đoković
Prvi čas: Naučeni koraci dodolskih igara

Učenici srpske dopunske škole pariskog regiona su u nekoliko prethodnih nedelja često pevali: “Mi idemo preko sela/ oj, dodole, moj božole/, a oblaci preko neba/ oj, dodole, moj božole.” Na incijativa Ansambla nacionalnih igara i pesama Oro iz Pariza, u saradnji s nastavnicima srpske dopunske škole organizovani su svojevrsni etno-časovi na kojima su deca učila i usvajala običaje i nasleđene priče. Predavači su bili članovi udruženja koje je 2019. godine, 24. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu bilo najbolje i preuzelo prelazni trofej, statuu “Šumadinca”.

Časovi su počeli u februaru, produžilo se početkom marta. Đaci su pokazali veliku radoznalost i zainteresovanost, do leta će lekcije usavršiti, pa će dijasporska deca tokom školskih raspusta u maticu doneti i dodolske običaje. Ovih dana roje se komplimenti od strane đaka i roditelja, biće ih sigurno još i sve na bazi ljubavi prema matici.

Predavači: Tea Maksimović, Jelena Tonković, Nikola Tolomanoski, Milica Janjić i Nina Grbović

Početak je ozvaničen u pariskom predgrađu Obervilije, Nina Grbović i Jelena Tonković stale su ispred dece i prenele ima znanja o narodnim običajima. Dodolski paganski rituali bili su nepoznanica za sve mališane koji su se pitali gde to ima da pesmom i igrom dozivaju kišu i još da uspe? Ima i veruje se da uspeva, a verovanje je i putokaz istrajnosti.

Jelena Tonković i nastavnica Katarina Strailović sa đacima u Obervilijeu

Dakle, po tradiciji, okupe se u selu mlade devojke od pet do 12 godina, zovu ih “dodole”, pa po najstarijem praktikovanju odenu poderanu odeću, u novija vremena su to bele haljinice, na glavi im venčići od trave, žitarica i cveća, u rukama buketi cveća i grančice hrasta koje je po startom verovanju drvo boga gromovnika Peruna. I od kuće do kuće, pevaju: “Udri, udri, sitna kišo/ oj, dodole, moj božole/, te porosi žito, vino/ oj, dodo, oj, dodole…” Ori se pesma, a pogledi put neba.

Naučili su naši đaci da se takva okupljanja odvijaju tokom letnjih suša, kao i da u svakoj grupi mlađanih pripadnica ženskog roda ima glavna dodola, okreće se u krug, igra, domaćini je polivaju vodom, potom nagrade. I bude, i desiće se, da sitna kiša zarominja. Ili, naleti oblak i na polje sruči vagon kiše, žito živne, zaleluja. Lepi su nam običaji, je li?

Koraci igara učeni u Crkvi Sv. Petke u Bondiju

U nastavku, kako u Obervilijeu, tako i u Bondiju, u učionici pri hramu Sv. Petke, učiteljsku ulogu obavljale su Nina Grbović i Milica Janjić. U Montreju su nastavnici bili Nikola Tolomanoski i Tea Maksimović.

Nina Grbović na Sorboni studira engleski jezik i književnost i radi kao predavač u osnovnoj školi. Imala je ulogu glavnog voditelja ovog projekta:

– Istraživala sam razne detalje o dodolama i sakupila interesantne detalje za predavanje.

I Milica Janjić, student istorije umetnosti je uživala na časovima.

– Zadovoljstvo mi je što sam deo ovog projekta. Radovala sam se zainteresovanosti dece, a motiviše me najavljeni plan o nastavljanju zajedničkog rada sa srpskom školom.

Svi pažljivo slušali: Predavanje u Bondiju

Jedna od najmlađih predavača Tea Maksimović, učenica gimnazije i igračica ansambla Oro, oduševljena je novim iskustvom:

– Divno je videti decu koja hoće da znaju tradiciju i mitologiju svog naroda. Bilo je to lepo iskustvo i drago mi je što ćemo produžiti u tom smeru. Ujedno će se i moja sfera znanja proširiti.

Nikola i Tea sa đacima u Montroju

Ovo je tek početak

Nikola Tolomanoski, student marketinga, veliki je ljubitelj srpske igre i pesme i ne krije zadovoljstvo zbog deljenja etno-vrednosti:

– Prenos znanja mlađima je mala kratka avantura koja će se nastaviti. To dečje interesovanje i radoznalost pokazali su da će naša tradicija živeti i da je ovo samo početak gradnje novog edukativnog mosta.

Aleksandar Trailović

Pun pogodak

Aleksandar Trailović, koordinator projekta ističe da je veoma bitno da deca srpskog porekla, ne uče samo jezik nego shvate da i kultura i tradicija čine Srbe.

– Prošle godine, usled pandemije, otpočeli smo projekat kroz kojim su đaci iz okoline Pariza, kroz folklor delili naše znanje o srpskoj kulturi. Zbog nastalih neprilika i restriktivnih mera, taj projekat se odvijao onlajn, a ublažavanjem mera i postepenim ukidanjem zabrana zaželeli smo da se uživo sastajemo sa decom i obrazujemo ih na interaktivniji način. Veoma sam zahvalan dopunskoj školi iz okoline Pariza što je s radošću prihvatila ovakvu saradnju – kaže Trailović.

Dodaje i da je odabrana tema dodole pun pogodak.

– Kroz pesmu, igru i pripremljene materijale deca su s lakoćom i na zabavan način naučila ko su dodole, kako su bile obučene, zašto, kako i kad su pevale i igrale, na kraju su učenici izveli dodolsku igru uz pesmu i korake koje smo ih naučili.

Prošle godine onlajn predavanje o narodnoj nošnji

Uskoro novi susreti

Uz decu, novonaučenim etno-bogatstvom bila je oduševljena i učiteljica Tamara Nacik.

– Posle prošlogodišnjeg onlajn časa Srpske dopunske škole i ANIP Oro, kad su učenicima predstavljeni delovi narodne nošnje, ove godine su na red došli naši lepi običaji. Željno iščekujem već dogovorene naredne teme i susrete.