Tanjug

Ekspert za politička pitanja Visar Imeri rekao je da iz malo informacija koje su proistekle sa sinoćnje večere u Berlinu na kojoj su bili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgleda da je mogućnost postizanja konačnog dogovora veoma daleko, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovoj oceni, izgleda da su obe strane insistirale na svojim stavovima i da nijedna nije spremna da uđe u proces koji bi rezultirao kompromisom.

– Postoji vrlo malo informacija o tome šta se razgovaralo tokom sastanka. Koliko ja znam, večera je trajala skoro dva sata i sve što imamo je izjava premijera Kurtija u kojoj kaže „imamo dodatno neslaganje sa Vučićem – pitanje Ukrajine”. Mislim da ovo ne bi trebalo da bude tema te večere, jer svi znamo da su se tamo okupili da razgovaraju o pitanjima između Kosova i Srbije, a ne ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, iz onoga što je premijer rekao posle večere, jasno je da je mogućnost dogovora veoma daleka – rekao je Imeri.

Vašington, Berlin, London.., kako je dodao, dali su novi podsticaj procesu dijaloga, posebno nakon invazije na Ukrajinu, a uloga Nemačke, smatra, vitalna je u ovom procesu.

– Pošto Nemačka ima važnu ulogu u Evropskoj uniji, uvek je igrala veoma važnu ulogu u pregovaračkom procesu. Sada imamo novu situaciju koja se donekle razlikuje od onoga što smo mi imali za vreme predsednika Trampa. Sa novom administracijom predsednika Bajdena vidi se da postoji približavanje država članica Evropske unije Sjedinjenim Američkim Državama, što je veoma važno za Kosovo – ocenjuje on.

Situacija u Ukrajini, kako smatra, promenila je pristup zemalja EU prema zemljama regiona.

– Dat je poseban značaj postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, što bi bila jedna od temeljnih odluka za bližu regionalnu saradnju, čime bi se izbegli regionalni sukobi u budućnosti – rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, iako je uloga Nemačke od vitalnog značaja, treba uključiti i druge zapadne zemlje.

– Nemačka ne može biti sama u ovom procesu. Najbolja, najinteresantnija i najatraktivnija šargarepa za zemlje regiona bio bi siguran proces članstva u Evropskoj uniji, a to može da ponudi Nemačka, ali ne sama – zaključuje Imeri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here