Dogovor na dugom štapu

D. Dekić - Vesti
0
Tanjug
Čekaju mig iz Kanbere: Ministar Zoran Đorđević i pomoćnik Zoran Milošević u razgovoru sa penzionerima

Razgovori o socijalnom osiguranju između Republike Srbije i Australije započeti su pre više godina, ali se nije odmaklo mnogo u regulisanju te oblasti međudržavnim sporazumom.

Kako ovo pitanje izaziva veliko interesovanje naših čitalaca, “Vesti” su u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije potražile odgovor na pitanja zašto još nije parafiran za našu zajednicu na Petom kontinentu taj vrlo važan sporazum, dokle se stiglo u razgovorima i koliko će građani Srbije, koji su radili u obe zemlje, morati prilikom sticanja penzije da čekaju na sabiranje staža.

U srpskom Ministarstvu ističu da su voljni da se sporazum, koji je u interesu dijaspore, zaključi. To, međutim, ne zavisi samo od Srbije, a iz Australije nema odgovora o terminu nove pregovaračke runde. Ipak, obećavaju da će raditi na što skorijem preciziranju termina nastavka razgovora.

– Srbija je, s obzirom na brojnost svojih državljana koji žive i rade u Australiji još 2007. godine pokrenula inicijativu za zaključivanje takvog Sporazuma. Voljni smo da se to pitanje reši, ali australijska strana još nema jasan stav o nastavku pregovora – kažu u Ministarstvu.

Ističu i da su u međuvremenu više puta urgirali za otpočinjanje pregovora, ali je do preliminarnih razgovora, na kojima su dve strane prezentovale svoje sisteme socijalnog osiguranja, došlo tek u julu 2013. godine.

– Od 22. do 25. septembra 2015. godine u Kanberi je održana prva runda pregovora na kojoj je usaglašen i parafiran tekst Sporazuma o socijalnoj sigurnosti. Naša strana je, nakon održane prve runde pregovora, više puta pozivala australijsku stranu u Beograd, radi nastavka pregovora na kojima treba da se usaglašava tekst Administrativnog sporazuma za primenu Sporazuma. Australijska strana do sada nije imala precizan stav o terminu nastavka pregovora. Telegramom Ambasade Republike Srbije u Kanberi od 4. jula 2017. godine obavešteni smo da, uprkos nizu urgencija srpske strane, australijska strana još nema jasan stav o nastavku pregovora – pojašnjavaju u ovom Ministarstvu da nije problem u Srbiji.

Kako ističu, gledano koliki je “značaj Sporazuma za veliki broj naših građana koji žive i rade u Australiji, kao i da je održavanje naredne runde pregovora na insistiranje australijske strane odloženo, u predstojećim bilateralnim aktivnostima biće preduzeti koraci u cilju što skorijeg preciziranja termina nastavka pregovora”.

– Imajući u vidu da je za nastavak pregovora potrebna saglasnost australijske strane, zainteresovana lica se mogu, tim povodom, neposredno obratiti nadležnom ministarstvu Australije – naveli su u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja.

Sporazumi sa 28 država

Republika Srbija ima sporazume o socijalnom osiguranju sa 28 država kojima su uređena pitanja priznavanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja, isplate penzija i drugih davanja.

Takav sporazum naša država ima sa svim bivšim jugoslovenskim republikama, susedima Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, Kanadom, Velikom Britanijom i svim članicama šengenskog prostora osim Grčke i Španije, kao i sa Turskom i Libijom, a odnedavno i Rusijom.

Sabiranje staža

Koliko je bitno sabiranje staža osiguranja, objasnio je posle prve pregovaračke runde u Kanberi član srpske delegacije Zoran Milošević.

– Ako je neko radio u Srbiji 10 godina, a već 20 godina živi u Australiji, sa tih 10 u Srbiji nije mogao da ostvari pravo na penziju. Sad se taj staž sabira. Uzeće se koliko je potrebno staža iz Australije, tako da će svi ti građani imati pravo i na deo penzije iz Srbije, i obrnuto. Ko nema dovoljno staža u Australiji, priznavaće mu se i staž u Srbiji. Isplata penzija biće u konvertibilnoj valuti i odnosi se na sve koji se vrate u Srbiju – napomenuo je Milošević.