Dogovor vlade i opozicije o reformama u Hrvatskoj

0

Vladini predlozi već će se u utorak naći na saborskom odboru za Ustav, a u sredu u Saboru, dok će predlozi opozicije biti spremni za nekoliko dana.

Predsednik najjače opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović nije ulazio u detalje izmena ustava, ali je naglasio da će SDP i opozicija u celini ozbiljno pristupati procesu zato što imaju negativno iskustvo zbog donošenja zakona na brzinu.

Milanović je rekao da je predlog opozicije u finalnoj fazi i javnost će za nekoliko dana biti upoznata s njegovim sadržajem.

Predsednik odbora za Ustav i potpredsednik HDZ-a Vladimir Šeks najavio je da će u sredu vladin predlog biti na plenarnoj sednici Sabora i da će tamo biti i budući predlog opozicije.

Šeks je rekao, što se tiče postojećih i ranije iznetih predloga opozicije, među kojima je i izbor ustavnih sudija dvotrećinskom većinom, da o tome nije bilo reči na sastanku. On je, međutim, ocenio da će taj predlog, koji je po njemu prihvatljiv, biti usvojen u Saboru.

Potpredsednik HDZ – a kazao je da će, kad svi predlozi budu na stolu, biti formirana grupa sastavljena od predstavnika vladajuće koalicije i opozicije koja će dodatno usaglasiti predloge.

Govoreći o reviziji popisa birača, zbog činjenice da se na njima nalazi oko 800.000 ljudi više nego što ih živi u Hrvatskoj, među kojima su i Hrvati iz BiH kao tradicionalno biračko telo HDZ-a, Šeks je rekao da je to stvar zakona, a ne Ustava.

Sastanku u ponedeljak prethodile su oprečne izjave premijerke Jadranke Kosor koja traži da se u promene krene odmah, kako bi u Ustav ušle do kraja godine i opozicije koja je tražila da se s njima sačeka do proleća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here