Dogovoren prekid vatre u Ukrajini

0

Vođe prorusa na sastanku u Minsku: Aleksandar Zaharčenko i Andrej Purgin
 

Ovu informaciju prenele su i agencija Interfaks i Ukrajinska pravda pozivaću se na svoje izvore.

 

Kako javlja BBC, ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je informaciju o postizanju sporazuma o prekidu vatre.

Protokol o prekidu vatre obuhvata 14 tačaka među kojima su svi aspekti kontrole, razmene zatvorenika i razna druga pitanja, javlja Interfaks.

 

Predstavnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck potvrdili su informaciju o dogovorenom primirju putem zvaničnog Tviter naloga DNR.

 

Lider Narodne Republike Lugansk Igor Plotnicki rekao je da sporazum o prekidu vatre sa Kijevom ne menja želju proruskih boraca na istoku Ukrajine da se odvoje od Kijeva.

 

"Prekid vatre ne znači kraj naše politike odvajanja od Ukrajine", rekao je Plotnicki novinarima.

 

Kremlj je pozdravio prekid vatre koji su postigli predstavnici proruskih boraca na jugoistoku Ukrajine i Kijeva i apelovao da sve strane poštuju primirje.

 

"Kabinet ruskog predsednika pozdravlja potpisivanje protokola u Minsku", rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je napomenuo da je sporazum usledio nakon inicijativa Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, prenosi Interfaks.

 

"Moskva se nada da će strane u sukobu poštovati sve odredbe dokumenta i postignute sporazume, te da će se nastaviti pregovarački proces dok se u potpunosti ne reši ukrajinska kriza", navodi se u saopštenju.

Pregovori o prekidu vatre u Ukrajini počeli su nešto ranije u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, sa prorusima, rekao je agenciji Frans pres neimenovani beloruski zvaničnik.

 

Sastanak Kontakt grupe njavaljivan je kao poslednji pokušaj za primirje na istoku Ukrajine nakon višemesečnih sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u četvrtak je rekao da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan u Minsku i da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak Kontakt grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here