Dok kažete “keks”, ode prehlada

0

Reuters
Samo da znate i raspoloženje je bitno kod prehlade
 

Istraživanje koje je obuhvatilo brucoše Pravnog fakulteta u Kaliforniji je pokazalo da oni koji su skloni pozitivnom pogledu na svet, ređe obolevaju od nazeba i gripa tokom zime, od "mrguda".

Domaća inhalacija

Sipajte vodu u posudu i stavite na šporet da provri. Sklonite sa šporeta, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili mente. Dok je voda još uvek vruća, nadnesite glavu izna šerpe, a preko glave stavite peškir, kako biste udisali isparenje iz vode, savetuje dr Vudson Merel iz Njujorškog centra za zdravlje.

Ova inhalacija dobra je za iskašljavanje, a pomaže i u ublažavanju infekcija.

Još jedan način za inhalaciju je da kapi eteričnog ulja sipate na krpu, a zatim krpu ubacite u kadu dok se tuširate. Naravno, ne treba da pustite vrelu vodu da se ne biste opekli.

Obroci sa antibakterijskim biljkama

Verovatno biste se iznenadili koliko prirodnih lekova već imate u svojoj kuhinji, ali mi ćemo sada navesti samo dva – beli luk i kurkuma.

Beli luk ima antimikrobna svojstva, dok kurkuma, začin karakterističan za indijsku kuhinju, ima “najbolja antiinflamatorna dejstva”, prema mišljenju dr Merela, koji savetuje da luk i kurkumu što češće dodajete u obroke.

Jedite med

Dodajte malo meda u čaj ili pahuljice koje jedete za doručak, jer će vam pomoći da se izborite sa prehladom. Iako je svaki med zdrav, mikrobiolog Elizabet Harli savetuje da jedete manuka med, jer je dokazano najefikasniji u sprečavanju razvoja bakterija.

Povećajte vlažnost u kući

Istraživanja pokazuju da virus gripa ima veće šanse da preživi u uslovima niske vlažnosti, pa je zato dobro da povećate vlažnost vazduha u prostorijama gde boravite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here