EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Poslanik DSK Driton Seljmanaj rekao je da je danas dokazano da je vlada premijera Aljbina Kurtija protiv američke agende za Kosovo i strateških interesa Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Seljmanaj je rekao da uzdržanost poslanika vladajućeg Samoopredeljenja od glasanja o rezoluciji o Vašingtonskom sporazumu u kosovskoj skupštini pokazuje da vlada i većina deluju protiv strateške agende za Kosovo.

– Za one koji još uvek imaju dileme da su vlada Samoopredeljenja i premijer Kurti protiv američke agende za Kosovo, danas je to formalno dokazano u Skupštini Kosova – rekao je Selmanaj.

Demokratski savez Kosova predložio je danas Skupštini Rezoluciju kojom se poziva kosovska vlada da u potpunosti sprovede Vašingtonski sporazum od 4. septembra 2020. godine, kao i da pripremi akcioni plan i uputi ga Skupštini.

Selmanaj je naveo da je ta rezolucija dobila podršku samo opozicionih poslanika, čiji glasovi nisu bili dovoljni za njeno usvajanje.

– Uprkos stalnim pozivima nove administracije predsednika Bajdena, o neophodnosti implementacije ovog sporazuma, Vlada i parlamentarna većina u Skupštini odlučuju da se ponašaju i deluju protiv ove strateške agende naše države. Takav pristup je protiv Kosova i protiv strateških interesa za jačanje međunarodnog subjektiviteta države Kosovo. Samo i samo u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, Kosovu se garantuje njegova perspektiva i razvoj. Ne postoji drugi način – rekao je Seljmanaj.

Vašingtonski sporazum, postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući, potpisali su tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD -a Donalda Trumpa.

Ovaj sporazum podržava i Bajdenova administracija.

Za rezoluciju je danas u kosovskoj Skupštini glasalo 24 poslanika opozicije, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano, među kojima i poslanici Samoopredeljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here