Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Sportska 2021. godina, uprkos pandemiji koronavirusa, bila je spektakularna, a pamtiće se između ostalog i po brojnim uspesima srpskih sportista.

Novak Ðoković bio je nadomak “kalendarskog gren slema” – osvojio je Australijan Open, Rolan Garos i Vimbldon, a poklekao je na poslednjoj prepreci, u finalu US Opena, protiv Danila Medvedeva.

Prethodno, na Olimpijskim igrama u Tokiju opet nije uspeo da osvoji toliko željeno zlato za Srbiju, nakon što se “ugasio” u polufinalu protiv Aleksandra Zvereva.

Igre u Tokiju, drugačije nego ijedne pre, ipak su na kraju bile pobeda sporta i života, a obeležili su ih američki plivač Kejleb Dresel sa pet zlatnih medalja i dva nova svetska rekorda, italijanski sprinter Lamont Marsel Džejkobs trijumfom na 100 metara i Jamajčanka Ilejn Tompson-Hera odbranom oba sprinterska zlata na 100 i 200 metara.

Srbija je ostala bez “planirane” Ðokovićeve medalje, ali je osvojila rekordnih devet – zlatne medalje osvojili su tekvondistkinja Milica Mandić i na taj način postala prva Srpkinja sa dva zlata na OI, karatistkinja Jovana Preković i vaterpolisti, koji su odbranili zlato iz Rija i na impresivan način se generacija predvođena Filipom Filipovićem i Andrijom Prlainovićem oprostila od državnog tima.

Srebro je osvojio strelac Damir Mikec, a bronzu tekvondistkinja Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić, rvač Zurabi Datunašvili, basketaši 3×3 i odbojkašice.

Godina čije poslednje sate brojimo, ipak, kada je srpski sport u pitanju najviše će se pamtiti po briljantnom plasmanu fudbalera Srbije predvođenih selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem na Mundijalu u Kataru.

U meču odluke pobeđen je Portugal u Lisabonu 2:1, a istorijski pogodak postigao je Aleksandar Mitrović u 90. minutu.

Zvezda je u Srbiji osvojila duplu krunu, a potom u Ligi Evrope stigla do osmine finala, što je najveći domet još od 1992. godine.

Istovremeno, večiti rival Partizan izborio je evropsko proleće u Ligi konferencija, a ujedno je jesenji šampion sa pet bodova više od crveno-belih.

Nikola Jokić blistao je u Denveru i postao prvi srpski košarkaš MVP najjače lige na svetu (NBA), gde je titulu osvojio Milvoki, dok je Vasilije Micić predvodio Anadolu Efes do trijumfa u Evroligi i poneo MVP titulu.

Košarkaši Zvezde nastavili su dominaciju u Srbiji i regionalnoj ABA ligi, a godina će se pamtiti i po povratku najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića u Partizan.

Košarkašice Srbije osvojile su evropsku titulu, a odbojkašice su u finalu, pred 20.000 gledalaca u Beogradskoj Areni, poražene od Italije i stigle do srebra.

Srbija je ove godine bila domaćin Svetskog prvenstva u boksu, a naturalizovani Rus Vladimir Mirončikov osvojio je bronzu, prvu medalju za srpski tim na velikim takmičenjima posle 26 godina.

Svet je dobio novog šampiona u Formuli 1, a mladi Holanđanin Maks Ferstapen je u “poslednjem krugu” trke u Abu Dabiju skinuo sa trona Britanca Luisa Hamiltona.

 

Čelsi je osvojio fudbalsku Ligu šampiona, Viljareal trofej u Ligi Evrope, a Lionel Mesi, konačno, prvi trofej sa Argentinom na Kopa Amerika.

Potom je “šokantno” napustio Barselonu i prešao u PSŽ.

Klub je promenio i Kristijano Ronaldo, napustio je Juventus o posle 12 godina vratio se u Mančester Junajted.

Fudbaleri Italije osvojili su EURO 2020, pobedom na penale na Vembliju, protiv Engleske, ali su potom kiksnuli u kvalifikacijama, pa će se za plasman na Mundijal, najverovatnije već u martu boriti u direktnom duelu protiv prethodnog šampiona Evrope Portugala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here