EPA/Andy Rain
Rodžer Federer i Novak Đoković

Patrik Muratoglu – nekadašnji trener Serene Vilijams, Simone Halep, Holgera Runea i mnogih drugih – veruje da je uspesima u sezoni za nama Novak Đoković potvrdio status najvećeg svih vremena.

– Zanimljivo je promišljati o tome da li je bolji Novak iz 2023. ili Novak iz 2015. godine. Ja mislim da je današnji Novak bolji. Igra i samopouzdanje su mu evoluirali, odigrao je još mnogo mečeva. Podigao je igru do velikih visina, a fizički nije pao, mislim da je kondiciono isti – jednako brz, fleksibilan, u balansu prilikom udaraca, otporan – ističe Muratoglu i dodaje:

– Nikad u istoriji tenisa nisam video da je neko na vrhuncu svoje igre sa 36 godina, kao sa 26-28. Celu karijeru je na tom nivou, uz jednu-dve teške godine, iako je igrao u istoj eri sa Rodžerom i Rafom, a to samo ilustruje koliko je Novak dominantan igrač.

Francuski trener smatra da je rasprava o najvećem svih vremena gotova posle ove sezone.

– Ta čuvena GOAT diskusija je potpuno završena posle ovakve Đokovićeve godine – tri slem titule plus finale, drži rekorde u svim kategorijama: slemovi, mastersi, nedelje na mestu broj jedan. Pri tom još igra, još je na vrhu.

Federer je sa 36-37 godina osvojio tri grend slema, a sa 38 igrao finale Vimbldona.

– Često čujem da ono što je Rodžer uradio 2017-2019. godine jeste jednako kao ovo što Novak sad radi. Rodžer jeste bio bolji igrač 2018. godine nego pre zbog jednog velikog razloga – bekhenda. Počeo je da hvata loptu u penjanju, da riternira ravno više nego slajsom. To je napravilo veliku razliku. Ali ni tada Rodžer nije osvojio tri slema i bio konstantan tokom cele sezone, korak iznad drugih. Razlika je u tome što je Novak i sada fizički dobar kao kad mu je bilo 26 – zaključio je Muratoglu.

1 COMMENT

  1. Sta ti je marketing, ispiranje mozga i manipulacija, sto rekli ne verujes valjda vise svojim ocima? Pa bre a kao do ove sezone nesto bilo razlicito , i tada je Novak imao sve vise od Fedexa, koga istine radi i Novak, a i Nadal delju ko vola vec desetak sezona, i plus podatakda je od Noletovog prvog GS on sam osvojio ukupno vise od obadvojice zajedno, pa Fedex je tada imao 14 i dosao do 20 a Novak nanizao 21 od 1. Sta kome normalnom jos tada nije bilo jasno, Fedex moze da se nateze sa Nadalom mozda, mada nema ni sa njim argumente, ni u gs, ni medjusobno, jedino nedelje i zavrsni su njegovi, Realno gledano, pokvalitetu bi isli prvo GS, pa onda Zavrsni gde ipak igra samo 8 najboljih, pa Mastersi, Olimpijada koja opet nije skup najboljih nego po dva iz zemlje, oni 500 i 250 ne bi trebalo ni da boduju jer su neravnopravni igracu na njima?! ATP je izdao tabelu vrlo slicnu, gde se brate sve jasno vidi, ko hoce da gleda, ko hoce marketing on i dalje pominje Fedexa, ne znam samo u kom kontekstu sem treceg iz bivse trojke!? Nadal bi vrv bio drugi najbolji, posebno zbog 14 RG koji su apsolutni rekord GS i to mira da se postuje kao i 400+ nedelja Noletovih! Fedex bi realno bio najveci teniski marketing proizvod, tj. najskuplji jer on i danas od toga najvise zaradi godisnje od svih ostalih koji igraju, jednostavno se prodao najboljima, Nike i Rolex su pozlatili svaki njegov udarac, za razliku od Noleta koga su obarali lazima i smicalicama, kao Australijom gde je pogazen pravni sistem te zemlje samovoljom i izivljavanjem jednog propalog politicara, koji je pao vec na sledecim izborima vrv delom i zbog toga, pravna drzava koja dodeli sportisti vizu, pa mu politicar oduzme, pa mu sud dodeli nazad, ali politicar je tamo iznad suda sa izmisljenom ingerencijom da ne bi ismejali drzavno-pravni poredak, jedan sumanut covek sa ovlascenjem iznad suda drzave??? Pa to ni u najgorem komunizmu nije bilo, ali je za tzv demokratski svet normalno?!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here