Tanjug/AP
Novak Đoković

Trka za najboljeg svih vremena u svetu tenisa je i dalje u toku, a Novak Đoković polako, ali sigurno preuzima primat u toj trci i pravi sve veću razliku u odnosu na najveće rivale Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Srbin se pobedom u finalu Australijan opena izjednačio sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem trofeja, što se često uzima kao prvi parametar u GOAT trci. Sada obojica imaju po 22 najveće titule.

Međutim, Novak je u sve većoj prednosti kada se gledaju svi osvojeni veliki turniri, gde se pored grend slemova računaju Olimpijske igre, turniri Masters serije, kao i završni Masters.

Posle slavlja u Melburnu Srbin je sada na 66 titula (22 grend slema, 38 mastersa i šest završnih Mastersa) Nadal ih ima 59 (22 grend slem titule, 36 mastersa i olimpijsko zlato) dok je Federer okončao karijeru sa 54 (20 grend slemova, 28 mastersa i šest završnih Mastersa).

Novak na svaka 3,2 turnira podiže pehar (66/210), Rafael to radi na 3,5 turnira (59/208). Jedina dvojica kojima je, pored Noleta i Rafe potrebno manje od pet turnira da bi stigli do titule su Federer (4,4, 54/240) i Pit Sampras (4,9, 30/147).

Desetom pobedom u Melburnu, Đoković je sa 35 godina postao treći najstariji šampion na prvom grend slemu u sezoni. Više godina od njega imali su samo Ken Rouzvol i Rodžer Federer, koji su slavili sa 36 godina. Novak je takođe ostvario 17 vezanih pobeda protiv top 5 igrača na Australijan openu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here