EPA
Novak Đoković

Patrik Muratoglu, jedna od najkompletnijih ličnosti u današnjem tenisu, izabrao je pet najboljih forhenda u istoriji. U njegovom izboru nije bilo mesta za Novaka Đokovića, verovatno zato što je u prvoj polovini karijere najbolji teniser svih vremena kuburio sa ovim udarcem.

Danas je Noletov forhend veoma kvalitetan, ali nije uvek tako bilo.

Muratoglu je vlasnik akademije na Azurnoj obali, na pola sata vožnje od Nice, veoma je uspešan trener – Serena Vilijems je procvetala u drugom delu karijere kada ga je angažovala – a i komentator je velikih turnira na TV.

Sada ponovo radi sa Holgerom Runeom, čiji senzacionalan uspon se i dogodio pre godinu i po dana, kada su prvi put sarađivali, ali posle nije bilo toliko uspeha. Senku na njegov rad bacaju neprilike Simone Halep jer je ona supstancu zbog koje je suspendovana dobila od stručnjaka iz njegove akademije, ali pitanje je da li je on kriv za to.

Bilo kako bilo, Muratoglu je za najbolji forhend u istoriji izabrao najvažnije oružje Rafaela Nadala.

– Bez sumnje, jedan od najlegendarnijih udaraca u istoriji tenisa – objasnio je ovaj Francuz grčkog porekla.”Neverovatna kombinacija preciznosti i snage pomaže mu da stalno udara loptu ‘svit spotom’, a to ga čini najboljim forhendom svih vremena”.

Međutim, ako je bilo očekivano da Nadal dobije prvu poziciju, Muratoglu je mnoge iznenadio što je na drugo mesto stavio Fernanda Gonsalesa, ispred Rodžera Federera, Pita Samprasa i Huana Martina del Potra.

– Iznenađuje vas to? Ne bi trebalo. Njegov forhend je bio razoran, sposoban da konstantno kombinuje impresivnu snagu i preciznost – objasnio je Muratoglu, čiji izbor je naišao na brojna negodovanja na društvenim mrežama.

Čileanca su tokom karijere zvali „Mister forhend“, ali je njegov minus da nikad nije uspeo kvalitet ovog udarca da pretoči u veliki uspeh na terenu. Od 11 titula, nijedna nije bila na grend slemovima ili na mastersima. Od 11 finala ističu se Australijan open 2007, srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, mastersi u Rimu i Madridu.

Naravno, ovde se gleda pojedinačan udarac, a ne kompletna igra, ali ima mesta i za prigovor da Gonsales nema rezultate za ovako visoku poziciju, status drugog najboljeg forhenda u istoriji. A recimo, na listi nema jednog Ivana Lendla koji je takođe imao razoran forhend.

3 COMMENTS

  1. Potpuno tako! Forhend mu je nikakav. Bekhend da ne pričamo. Smečovati ne ume uopšte, servis mu retko kad uspe, dropšot nikada. Evo, Muratoglu ga je pročitao….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here